Willie Watson, Folksinger Vol. 2

Er was in 2014 van de hand van Willie Watson, oprichter van ‘The Old Crow Medicine Show’ zijn eerste CD sinds zijn vertrek (2011) uit deze band, ‘Folksinger Vol. 1’, een werkstuk dat de aandacht trok van de critici.  Met name de stem, hij klinkt als een echte zanger uit de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw met bijbehorend vibrato en (vaak spaarzame) begeleiding van gitaar, slide gitaar (het bluesy ‘When my baby left me’)  of banjo (‘Dry bones’, de klassieke kraker ‘John Henry’ en het overbekende ‘The Cuckoo Bird’). Helemaal geweldig is Willie’s versie van ‘Always lift him up and never knock him down’ (we kennen het o.m. in de versie van Ry Cooder op diens ‘Chicken Skin Music’, Willie nam het in 2008 ook op met de Old Crow Medicine Show). Producer van al dit moois is David Rawlings, de muzikale en levenspartner van Gillian Welch (zingt ook mee in een enkel nummer). In drie nummers horen we The Fairfield Four, onder meer in de verrukkelijke afsluiter ‘Take this hammer’.

Een leuke verrassing, deze CD met duidelijke folk-roots, maar toch ook met een knipoog naar het heden. Denk daarbij vooral aan de inbreng van Rawlings, een man die ik heel hoog heb zitten. Maar daar kan ik nu Willie Watson bij plaatsen. Pure genietbare oer folk met hedendaagse randjes. (Acony Records).