Richard van Bergen’s Rootbag, Walk On In

Persoonlijk vind ik het geen goede zaak om een recensie te schrijven over een CD van één van je favoriete bands. De objectiviteit is vaak ver te zoeken, dus is de waarde voor het waarde oordeel voor de lezer minimaal. Daarom zou ik eigenlijk deze recensie aan een collega recensent moeten overlaten. Risico is dan wel dat de cd door de collega niet op juiste waarde geschat wordt, daarom toch maar mijn schaamteloze promotie voor deze Nederlandse cd van het jaar.

Het debuutalbum van deze band nam door allerlei omstandigheden een lange tijd in beslag, bij deze tweede cd liep het proces gelukkig wat vlotter. Het eindresultaat is hetzelfde: een schitterende cd met uitsluitend sterke eigen nummers, elf van eigen hand en een traditional: “I’m Willin'”

Zanger/gitarist Richard van Bergen vormt met bassist Roelof Klijn een drummer Jody van Ooijen een gouden combinatie, die op het eerste gehoor redelijk simpele nummer op geraffineerde wijze weten te presenteren. Pak je eigen gitaar en probeer de nummers maar eens even mee te spelen: al snel ben je compleet van het padje af door de onnavolgbare timing . Guitar heaven, aangevuld met prima zang, het weergaloos drumspel en zwaar onderschat basspel. Luister met eens aandachtig naar de bas, strak begeleidend, maar soms subtiel tegendraads met veel eigenwijze loopjes. Briljant.

Het geluid is altijd heerlijk rauw en zeker in Nederland nergens mee te vergelijken. En hoewel het schijnbaar nonchalante gitaarspel nergens mee te vergelijken is, klinken in sommige songs toch wel wat invloede van de muzikale helden als Jimmy Reed of zelfs Jimi Hendrix door.

Naast de drie vaste muzikanten zijn er gastrollen voor Erik Spanjers (percussie), Gait Klein Kromhof (harmonica) en Roel Spanjers, die enkele nummers als “Can’t Keep Up” met zijn Hammond spel net wat extra’s weet te geven en op “Right On Time” heerlijk rockt op de piano. Het instrumentale “Snap!” verscheen overigens dit jaar al eerder op de cd “How How How” van Guy Verlinde and the Houserockers, De beste versie? Dat mag de luisteraar bepalen. Ik stop met schrijven over dit album en ga hem nog maar eens opzetten.