Jon Langford, Four Lost Souls

Vier decennia geleden richt Jon Langford The Mekons op. Het Engels Amerikaanse collectief maakt lawaairock, anarchistische rammelrock met daarbij in heel gevallen zinvolle teksten. The Mekons zijn vooral gitaren, natuurlijk wat trommels, een microfoon om achter in de kroeg verstaanbaar te zijn en indien aanwezig een piano. Alles past met gemak in een bus. Als er geld is worden er liedjes opgenomen. Het leven is eenvoudig, soms wat voorspelbaar en mooi.

Langford speelt in de jaren daarna in The Three Johns, The Waco Brothers en Pine Valley Cosmonauts. Ook solo brengt de Amerikaan langspelers uit. Skull Orchard is in 1998 een eerste proeve van bekwaamheid. Four Lost Souls is de zesde soloschijf.

Bij het schrijven van de liedjes voor Four Lost Souls denkt Langford aan een solo langspeler. In 2015 neemt hij in vier dagen in de omgeving van Nashville wat nummers op, maar daarna wordt zijn aandacht opgeslokt door andere zaken.

Bij al de muzikale activiteiten wordt Langford regelmatig gevraagd om het artwork voor hoezen van groepen te verzorgen. Hij maakt in 2016 o.a. een ontwerp voor een release van Dylan, Cash and the Nasville Cats. Bassist van de groep en producent Norbert Putnam nodigt Langford uit naar de Muscle Shoals Sound Studios. Met het materiaal uit 2015 stapt Langford de beroemde studio binnen. En de rest is geschiedenis!

Een jaar na de opnames van Four Lost Souls gaan de deuren van Muscle Shoals open en volgt een zoete inval van muzikaal talent. Putman neemt plaats achter de knoppen, David Hood en Randy McCormick van The Swampers komen even langs en hebben input in wat nummers, Bethany Thomas en Tawny Newsome willen best een liedje meezingen en na het parkeren van zijn motor staat gitarist Will McFarlane achter het studioglas een solo in te spelen. Het is een greep uit het aantal gasten op Four Lost Souls.

Het album opent met ‘Poor Valley Radio’. Een bijna klassiek Langford nummer. Een verhaal over een radio in een huiskamer. In simpele zinnen schildert de Amerikaan een arm gezin met een gedeelde liefde voor de radio. Afsluiter ‘Waste’ is het dertiende nummer. Na een fantastische stoet muzikale talenten in eerdere nummers brengen Langford en producer Putnam alle ingrediënten bij elkaar. Ondersteund door de beste muzikanten uit de beroemde studio en met hulp van klassiek geschoolde stemmen van Newsomne en Thomas krijgt de langspeler een prachtige, gevoelige bijna breekbare apotheose.

 

Van lawaairock naar prachtig geproduceerde americana. Erg veel  mooier gaat het niet worden voor Jon Langford. De toekomst zal ongetwijfeld weer de nodige rammelrock opleveren, maar Four Lost Souls neemt niemand hem af. (Bloodshot Records)