Paul Brady, Unfinished Business

De in 1947 geboren Noord-Ier Paul Brady heeft er al een behoorlijke carrière opzitten, zijn eerste werkstuk verscheen al in 1976, een LP die hij samen met Andy Irvine maakte en welke hij nog altijd beschouwt als zijn beste werk. Op zijn 14 solo-albums tot dusver toont hij aan van allerlei muzikale markten thuis te zijn. Nummer 15 verschijnt nu op Proper Records, een jaar of zeven na de voorganger ‘Hooba Dooba’ (hoewel er in 2012 nog een dubbel overzicht verscheen: ‘Dancer In The Fire: A Paul Brady Anthology’). De opnamen werden gemaakt in Paul’s eigen studio in Dublin, Paul was ook de technicus en hij bespeelde vrijwel alle instrumenten zelf. Negen van de elf songs op de CD zijn nieuw en geschreven door hemzelf met hulp van anderen. De twee overige songs zijn traditionals, ‘Lord Thomas And Fair Ellender’ dat hij zingt sinds hij in de jaren 60 de versie van Mike Seeger hoorde en ‘The Cocks Are Crowing’ dat hij leerde van Eddie Butcher. De muziek op deze nieuwe CD is ingetogen, er zijn duidelijke invloeden van Ierse volksmuziek, maar ook van Amerikaanse rootsmuziek – we horen incidenteel een steel gitaar voorbijkomen. Mijn favorieten zijn behalve de heerlijke echt Ierse ballade ‘The Cocks Are Crowing’ ook het jazzy ‘Unfinished Business’. Een lekker rockertje met een gave tekst is ‘Say You Don’t Mean: ‘You say Matisse and Picasso scanned the Montparnasse sky, they envied Samson in Gaza his blind all-seeing eye, not to mention his outrageous hair’. Brady’s stem is helder en doorleefd, zijn gitaarspel functioneel en aangenaam.

Het bestaan van Paul Brady was mij tot dusver geheel ontgaan, maar nu weet ik waar hij voor staat. En dat is aangename en goed in het gehoor liggende muziek in het folk- en pop idioom. (Proper Records)