Red Moon Joe, Time And Life

“He looks back more than thirty years. Full of whiskey, full of fear and tears. A thousand songs still buzzing round his head.` Fantastische eerste regels gezongen door stemmen die ruiken naar de drank en de filters van de opgerookte sigaretten die net de lucht zijn ingeschoten. Alleen de eerste dertig seconden van openingstrack ´Slow Sun Wheeling´ rechtvaardigen de aanschaf van deze langspeler van Red Moon Joe al.

Engeland, Liverpool en dan americana van zeer hoog niveau. En dat al vele jaren. Red Moon Joe wordt geformeerd in 1985, stoppen in 1993 na tournees in vooral Europa en komen in 2010 weer bij elkaar. De groep brengt in 2012 de EP Red Moon Joe uit met zes nummers In 2013 verschijnt de langspeler Midnight Trains. De band heeft dan meer dan genoeg materiaal om op pad te gaan. Spelend op de podia wordt het materiaal van het vijftal alleen maar beter.

Time And Life is de release voor 2017. Tien nummers die duidelijk de handtekening van Red Moon Joe hebben. In elk nummer is de ervaring te horen, in elke regel is er het plezier van het componeren en in elk couplet en refrein is er het respect voor de geschiedenis en de blik op 2017 en verder.

Daarbij komt dat de groep op een eenvoudige manier politiek beladen onderwerpen omschrijft. De staking van de Engelse mijnwerkers in de jaren tachtig krijgt in ‘Orgreave’ een plek. Afgebeten en vol overtuiging stelt Red Moon Joe zich op achter de stakers. Het nummer is een ouderwets ‘anthem’ en zal meegebruld worden in de Engelse concertzalen. Elvis, Townes And Hank verhaalt over drie helden van de groep. Presley, Van Zandt en Williams krijgen na een jankende gitaar in de eerste minuut van de track lovende woorden. De laatste reis van Williams wordt ook gememoreerd. Het fatale ongeluk zou niet zijn gebeurd als Williams de reis ’s nachts niet zou hebben ondernomen. “You should have stayed in Jackson. You should have took your time.” Red Moon Joe reist voorzichtig.

Red Moon Joe bestaat uit vijf heren van middelbare leeftijd of zelfs wat ouder. Mark Wilkinson, lid van het eerste uur, is producer, zingt en speelt gitaar. Steve Conway speelt snaren op diverse instrumenten, David A Smith plukt rustig aan de bas, Dave Fitzpatrick blaast op de harmonica of tokkelt op de banjo en Paul Casey neemt de plek achter de drumkit in. Het vijftal verrast zichzelf en het publiek in de zalen graag met gastmuzikanten.

Time And Life is een mooie proeve van bekwaamheid van een groep die al meer dan dertig jaren meeloopt. Mooi gitaarwerk, goed lopende teksten en de juiste helden in de galerij. Red Moon Joe heeft het allemaal. (Clubhouse Records)