Dick Lemasters, Incompatible Things

Uit Beaumont, Texas, op de grens met Louisiana, komt singer-songwriter Dick Lemasters. Een maatje van de ons bekende Douglas Greer. Zijn grote helden zijn Jerry Jeff Walker (de stem is heel vergelijkbaar), Ray Wiley Hubbard, Steve Earle, Guy Clark en John Hiatt. Behalve als duo met Greer treedt Dick ook op met zijn band ‘Longneck Road’. Hij heeft sinds 2015 diverse optredens in ons land gedaan, samen met Greer. Dick’s muziek verschijnt sinds 2009 op CD, aanvankelijk met de band  en sinds 2014 ook solo. ‘Incompatible Things’ is inmiddels solo-album #3. Een CD die met name sterke verwantschap heeft met Jerry Jeff en Guy, vooral deze laatste is als invloed nadrukkelijk aanwezig, met name de stem, de subtiele songs en de intieme begeleiding (Dick gitaar en zang, Greer – heel ingetogen – backing vocals en Mickey Rouse in een aantal nummers op staande bas). Dus weten de liefhebbers wat ze kunnen verwachten, hele subtiele luistermuziek uit Texas. Mijn favoriet op de CD is ‘She lights up’ (‘She lights up when he walks in, she says there’s nothing to it, it’s just a long lost friend’) en ook ‘Sunday Morning’ mag er zijn, het heeft dezelfde eenzame uitstraling als het overbekende ‘Sunday Morning coming down’ van Kristofferson en ook tekstuele verwantschap daardoor.

Tja, liefhebbers van stemmen als die van Walker en Clark moeten maar eens gaan luisteren. Een verrassende CD vol eenzaamheid en berusting. Prachtig, verstild, subtiel, adembenemend. (Longneck Road Music).