Sully Erna, Hometown Life

Agressieve teksten en schetterende vocalen. In de groep Godsmack test Salvatore Paul ‘Sully’ Erna bij elk optreden zijn stembanden. De zanger van de hardcore groep laat op zijn sololangspelers graag een ander kant van zijn muzikale kwaliteiten zien en horen. Debuut Avalon (2010) was een eerste kennismaking van de extravagante zanger als een wat meer ingetogen singer-songwriter. Ook als solist schuwt Erna overigens het grote gebaar niet. Op Hometown Life kijkt Freddy Mercury (Queen) af en toe over de schouder van Erna mee naar de prestatie en presentatie van de inwoner van Lawrence, Mass, USA. In veel gevallen zou Freddy instemmend geknikt hebben.

De afgelopen jaren heeft de groep Godsmack naam gemaakt. Van zaaltjes achteraf klom de groep naar de podia in de stadions. Het viertal is mateloos populair, maar serveert de fans inmiddels bekende kost. De groep maakt albums die verkopen. Natuurlijk is er het schrijven voor de pers en zijn er de babbels voor de fans. De groep, zo zegt men, maakt stappen, maar brengt in feite al jaren identieke albums als nieuwe kost uit. Logisch dus dat Sully Erna buiten de bekende kaders muziek wil maken. De charismatische frontman doet zeven jaar over debuut Avalon. Opvolger Hometown Life wordt heel wat sneller in elkaar gespijkerd.

Het nummer ‘Hometown Life’ opent de langspeler en valt op door de ferm aangeslagen akkoorden op de piano. Daarna wordt Erna bijgestaan door een band, die de grootte van een orkest lijkt te hebben. Synthesizers, drums  en gitaren zorgen voor een groots gevoel van Amerikaanse rock. De teksten zijn persoonlijk en ook af en toe wat bombastisch. Het is alsof Erna muziek heeft geschreven voor een filmscène waarin hij de hoofdrol speelt. ‘Your Own Drum’ is een uptempo rockliedje, waarna ‘Different Kind Of Tears’ voor wat sentiment moet zorgen. ‘Take All Of Me’ heeft weer die grootse akkoorden op de vleugel en een gedragen tekst.

En zo kabbelt Hometown Life door. Tien nummers en tien keer is de tekst persoonlijk. Erna heeft vooral regels geschreven over zijn eigen twijfels, observaties en oplossingen.

Waar Godsmack dondert en buldert is het solowerk persoonlijk, meer intiem en ingetogen. Godsmack ramt de muziek voelbaar het lijf van de fan in. Erna heeft duidelijke wensen  en doelen, maar slaagt er niet in deze te behalen. Hij is te veel bezig met het grote gebaar en weet het hart van de luisteraar niet te raken. Bij een enkel nummer is er de kans om even mee te brullen, maar Hometown Life is toch vooral de egotrip van een zichzelf overschattende artiest. (BMG)