Leif de Leeuw Band, Until Better Times

Iemand benadrukte mij ooit dat je de Leif de Leeuw Band vooral live aan het werk moest zien. Aflopen zomer zag ik de band, bestaande uit Leif de Leeuw (gitaren), Tim Koning (drums), Boris Oud (basgitaar) en Britt Jansen (gitaar en vocals), op het maar magertjes bezochte PolderPop Festival in Leuth bij Nijmegen, aan het werk. De band was, wat mij betreft, het swingende hoogtepunt van het hele tweedaagse festival. Veel krakers die toen voorbij kwamen hebben plaatsgenomen op hun nieuwe CD Until Better Times. Afgelopen zondag was ik bij de CD presentatie in W2 in Den Bosch. Door nieuwsgierigheid gedreven goed geluisterd hoe dit LIVE spektakel op hun nieuwe plaat uit de verf komt.

Hoewel de one sheet mij in de hoek van onder meer The Allman Brothers Band, Led Zeppelin en Blackberry Smoke wil bewegen, hoor ik wel invloeden daarvan maar ik hoor ook een eigengereide melodieuze rock band op deze plaat. Soms met Southern rock diepgang, zoals in Getting Older en Thank You, maar daar wordt toch vooral een eigen draai aan gegeven. Het voelt als een rollercoaster rit totdat de band zich ingraaft in de rock ballad Mr Hangman. Jansen stemverdraaiingen suist vol emotie loepzuiver door mijn speakers. Wat een aangrijpend verhaal, details ontbreken maar het is er ruig aan toe gegaan. De gelauwerde de Leeuw laat in dat nummer eens temeer horen waarom hij door de lezers van De Gitarist uitgeroepen werd uitgeroepen tot beste blues(rock) gitarist van de Benelux van 2016. De Leif de Leeuw Band deinst er ook niet voor terug om poppy over te komen. Doing It Alright en Be Loyal voldoen in ieder geval aan de heupwiegende eigenschappen daarvan. Afgesloten wordt er met het bezinningsvolle Dysphoria. Zang, orgel en gitaar creëren een zweverige lome sfeer. Goed gekozen want deze luisteraar verzuchte van het goede einde “Oh Dysphoria you’ve taken me today”.

Dit laatste is zeker het geval geweest, al moet ik er daar meteen bij aantekenen dat je De Leif de Leeuw Band inderdaad live aan het werk gezien moet hebben wil je echt kunnen bevatten hoe deze puzzelstukjes in elkaar vallen.