Brandon Luedtke, Morning Light

Een jonge (26) singer-songwriter uit Austin, Texas (waar hij de laatste 7 jaren woont en werkt, hij werd geboren in Dallas en verbleef ook in Nebraska en New York City) die klinkt als een reïncarnatie van Woody Guthrie. Met zijn debuut ‘Morning Light’ (na een EP in 2014, dat wel) schiet de man wat mij betreft in de roos. Geen sombere muziek, maar optimistisch klinkende songs in inderdaad de traditie van Woody Guthrie, denk bijvoorbeeld aan diens Do-Re-Mi. De start is lekker met een potentiële meezinger ‘Can’t Get Away (From The Way Of The World), waarna een cover volgt van het welbekende ‘The Cuckoo’ (een traditional, vermoedelijk geschreven rond 1800 in Londen), hier ‘The Cuckoo Bird’ genoemd. De 12 songs (10 originals en 2 covers) zijn alle duidelijk geworteld in het folk-idioom, behalve gitaar horen we mondharmonica, accordeon, mandoline, alle instrumenten  bemand door lokale musici (Austin). Binnen de prachtige eigen songs zit een heerlijke gospel, ‘Let It Rise’. Alle twaalf songs zijn prachtig, luister naar hoogtepunten als ‘One Of These Days’ en ‘Somethin’ Evil’, beide met een prachtige gitaarbegeleiding, in de traditie van de Zuidelijke akoestische bluesmannen uit vroeger jaren en het walsje (met accordeon in de hoofdrol) ‘Over The Interstate’. Een heerlijk countrynummer is ‘By The Light Of The Moon’, met accordeon en een zingende steel gitaar. En dan is er ‘Feelin’ The Feeling’ , een song die heel sterk lijkt op Doc Watson’s ‘What Would The Deep Sea Say’, een andere invloed van Luedtke? De afsluiter is een door meerderen a capella gezongen gospel in de vorm van een worksong, ‘Soon One Morning’.

Een prachtig debuut, muziek die geworteld is in de ‘Old Timey’ traditie, maar duidelijk naar het heden wijst (zoals in het van een heerlijk arrangement voorziene ‘Stay Gone’ met een hoofdrol voor een pedal steel). Sinds Woody Guthrie zelf en later Joel Rafael heeft niemand meer zo geklonken als Woody. (Independent)