Luke Tuchscherer, Always Be True

Steve Earle, Tom Petty en Uncle Tupelo. Het zijn niet de minste namen die in het bij de langspeler Always Be true gevoegde pers schrijven worden genoemd. Aan de lijst mag Richard Thompson worden toegevoegd. Thompson krijgt een vermelding, omdat het stemgeluid van beide barden overeenkomt. Tuchscherer debuteert in 2014 met You Get So Alone At Times That It Just Makes Sense, een bijna volledige couplet tekst als titel. Het is overigens een door de Amerikaanse schrijver – en drinker – Charles Bukowski geschreven romanregel. De nummers op deze plaat hebben een zekere intimiteit. Tuchscherer is onzeker over de mogelijkheden van de nummers vanaf het podium. De jonge muzikant heeft als singer-songwriter weinig ervaring en twijfelt over de kwetsbare teksten. Voor het tweede album neemt hij zich voor wat wat meer power in de nummers te stoppen.

Tuchscherer: “I’m very proud of the first album and I was absolutely blown away with the reception it got. But as a performer, I found that I didn’t always want to play some of those songs live. A lot of those tracks only lend themselves to “sit down and shut up” venues, which I love playing, but they’re often hard to find! I wanted to make an album where I could play pretty much every song live – no matter the gig, whether solo or with a band – and I think that’s what I’ve achieved with Always Be True.”

Tuchscherer loopt al wat langer mee binnen de muziekscene in Engeland. Hij drumt in The Whybirds en speelt op drie albums en wat andere releases. In 2011 begint Tuchscherer aan  zijn solodebuut. Hij nodigt Tom Peters uit. Deze producer heeft eerder met The Whybirds gewerkt.
Tuchecherer omschrijft het nieuwe materiaal op een eenvoudige en duidelijke manier: “There’s a lot more fresh material on this record. On You Get So Alone… there were songs that I’d had for absolutely years that had never found a home, whereas this record contains numbers written just before we started recording such as ‘Waiting For My Day to Come’, ‘Outside, Looking In’ and the love songs on side two.”

Opener ‘Waiting On My Day To Come’ is een prettige countrystamper, ‘Don’t Put Me Out’ neigt naar Amerikaanse rock en ‘These Lonesome Blues’ is de zoektocht naar een zompig moeras in Engeland. Bij beluistering van de nummers wordt duidelijk dat Tuchscherer een behoorlijk portie commercie in de opnames heeft gestopt. Alle liedjes kunnen zo naar de speellijst van de betere Britse radioprogramma’s.

De release Always Be True bevat negen nummers met muzikaal wat meer body dan het debuut. Alleen afsluiter ‘A Song For Jack Brown’ is een kwetsbaar, emotioneel liedje. Tuchscherer kende de 21-jarige Brown en hoorde dat deze zich van het leven had beroofd. Hij schreef een tekst voor de familie, verstuurde deze en kreeg de vraag het nummer op te nemen. Aldus geschiedde. (Clubhouse Records)