Jared Tyler, Dirt On Your Hands

Uit Tulsa, Oklahoma, de art deco stad waar ooit Bob Wills groot werd en in de omgeving waarvan in Okemah Woody Guthrie en recentelijk John Fullbright tot folkroem groeiden, komt Jared Tyler, geboren in 1978 en een voor de meesten van ons vrij onbekende singer-songwriter. We kennen hem als begeleider (dobro, gitaar, zang) van cultheld Malcolm Holcombe, zowel op CD als live (bijvoorbeeld op het Blue Highways festival van 2008). Jared is zelf een uitstekend singer-songwriter en dat laat hij ons op een prachtige en aangename manier horen op deze CD, zijn tweede na ‘Blue Alleluja’ uit 2007. Jared brengt ons een leuke doorsnede van Americana met ruimte voor een moderne Jimmy Rodgers sound (‘Death of me’ met tuba, clarinet en harmonica en het walsje ‘Waltzing around with my shadow’), countryrock (‘Dirt on your hands’, ‘Gwendolyn’ en ‘Heart wide open’), bluegrass (‘Lucky I am’) en singer-songwriter stuff (‘A little tonight’ en ‘Love of you’). Van de twaalf nummers op de CD schreef Jared er negen, vier in samenwerking met een ander, twee nummers zijn van Holcombe (‘Dressed in white’ en ‘The Door’, Malcolm zingt mee en doet in ‘The Door’ zelfs – afwisselend met Jared – de lead vocals) en de derde cover is van Dixie Michell (‘Waltzing around with my shadow’, hierop horen we Kenny Vaughn op zijn best op akoestische gitaar). Voor de begeleiding heeft Jared de nodige geweldenaren kunnen strikken. We noemden Holcombe al (2 songs), daarnaast horen we mede-producer Dave Roe op bas, Kenny Vaughn op gitaren, Casey Driessen op fiddle, Jellyroll Johnson op harmonica en Suzi Ragsdale op harmony vocals. Ook Fullbright doet een nummertje mee, piano in ‘Fort Gibson Lake’, een prachtig melancholiek country-walsje met een hoofdrol voor de pedal steel van Roger Ray.

Met Jared Tyler heb ik weer een van mijn top-10 CD’s van het jaar te pakken. Een juweel van een CD met een superbe sfeer en variatie van begin tot eind. Voor de mensen die dat nog weten: Jared doet mij qua stem, sfeer en (gitaar)spel heel erg denken aan David Bromberg en dat is wat mij betreft een sterk pluspunt. Kijk op de website van Jared voor meer informatie. (Independent, Blue Alleluja Music)