Russell Joslin, Mathematician

Britse folkmuziek. Russell Joslin is al jaren een belangrijke participant aan deze muziekstroming. Debuut Dream Token verschijnt in 2007. Het is een verzameling liedjes van een muzikant die onderweg is geweest. Joslin treedt continue op in eigen land. Hij trekt van koffiebar naar lokaal muziekpodium en schrijft over liedjes die reizen. De luisteraar reist mee met  Russell Joslin.

Jet Black and White ziet drie jaren na het debuut het licht. De hoes is heerlijk (DIY/punk) in elkaar geknutseld en Joslin is in grootse vorm. Er wordt hier en daar wat blues in de countrymuziek gestopt. Natuurlijk zijn de teksten persoonlijk en kan elke luisteraar naar eigen believen putten uit de ellende en vreugde van de Engelse troubadour. Joslin draait nergens om de hete brij en benoemt goed en slecht, mooi en lelijk en geliefd en gehaat. En dat alles op een in eigen beheer uitgebracht album.

Album Harlequins verschijnt in 2015 en krijgt lovende recensies. Joslin paart persoonlijke teksten nog immer aan sfeervol geschreven muziekstukken. De muziek is soms hard en slaat recht in het gezicht van de luisteraar, op andere momenten zijn de nummers breekbaar en ingetogen.

Russell Joslin heeft op een van zijn reizen langs de podia Sarah McCaig ontmoet. De uit Australië afkomstige zangeres is naar Engeland gekomen om meer te leren over folkmuziek. Bij een optreden van Joslin maken de twee kennis. McCaig was in Australië al een gevierd zangeres in voornamelijk theaterproducties. Met Londen als thuisbasis toert het stel als artistieke en levenspartners door heel Europa met wat zij ‘extreme folk’ noemen.

Op het nieuwe album Hey Mathematician staat het duo op de voorkant. McCaig heeft aan twee nummers meegeschreven en deze sluiten de plaat af. Vanaf opener ‘Old Glory’ is te horen dat Joslin opnieuw de ervaringen van het onderweg zijn in zijn songs heeft gestopt. ‘We Are Forty Now’ vertelt iets over de duur van de trip, in ‘The Cold Of The Night’ vertelt Joslin over de ontberingen van het reizen en in ‘If I Die A Tory’ verhaalt hij over het socialisme dat Groot Brittannië kan redden in 2017. Nergens wordt de muziek echt extreem, wel zijn de nummers persoonlijk en soms op een pijnlijke manier eerlijk. De nummers zijn in alle gevallen verhalend en hebben een kop, een midden en een eind. Joslin schrijft nummers die niet echt verrassen, maar in alle gevallen op de goedkeuring van de luisteraars kunnen rekenen.

Hey Mathematician is een release van een moedige en strijdlustige muzikant en tekstschrijver. Russell Joslin verdient luistertijd in de Nederlandse huiskamers! (Independent)