CD presentatie Leif de Leeuw band W2 in Den Bosch

Bij binnenkomst zit de zaal al lekker vol. In het voorprogramma staat NANA (Nana Peijnenburg). Het was voor mij niet helemaal duidelijk of ze haar debuut EP MEUS x MEA, die eind november uit zal komen, ook aan het presenteren was. NANA beschik over een prima stemgeluid en maakt het zichzelf niet bepaalt gemakkelijk. Het intensieve gebruik van haar kopstem en de ademhalingstechniek die daarbij hoort, klinkt geschoold. Niets mis mee maar de alternatieve filmische pop muziekcomposities die dit zouden moeten ondersteunen raakt mij op de een of andere manier niet. Het compleet plaatje komt ook wazig over doordat het podium nagenoeg compleet in de mist verhuld is. Nee, niet mijn ding dus.

Als de Leif de Leeuw band zich gereedmaken voor hun show, wordt al snel duidelijk dat het inderdaad om een XL optreden gaat. Voor deze gelegenheid is er een percussionist, toetsenist en twee vrouwelijke backingvocalisten ingevlogen. Zonder een gedegen aankondiging, was wel sjiek geweest, laat de band de muziek spreken om het publiek voor zich te winnen. Dat lukt niet echt, de Leeuw en Britt Jansen op gitaar en lead vocals eisen weliswaar de aandacht op, maar overtuigend ziet er anders uit. De wil is er maar deze jonge gasten missen vooralsnog de flair om van kiet af echt indruk te maken.

Op muzikaal gebied zit het wel snor met dit stel. De rhythm sectie, bestaande uit Tim Koning op drums en Boris Oud op bas drukken een belangrijke stempel op de met blues rock overgoten Southern rock liedjes. De Leeuw en een aantal fotografen hebben na een ruim een kwartier genoeg van de mist op het podium. Kan het wat minder luitjes? Ook het goed uitmixen van de extra percussionist, toetsenman en de twee vrouwelijke backingvocalisten blijkt niet eenvoudig. Bij solo’s staat het strak en zuiver maar als de Leif de Leeuw band de teugels een beetje aantrekken, valt de toegevoegde waarde voor een deel weg.

Voortreffelijke uitgevoerde songs als Doing It Alright en Be Loyal passeren de revue. The Allman Brothers band en Little Feat zijn dan niet ver weg. Britt Jansen trekt alles uit de kast in het donkergekleurde Thank You. Wat een geweldig stembereik en prachtig gitaar gespan is dit toch. Terwijl de blues ballad Mr Hangman de stemming wat drukt laat de Leif de Leeuw band zich van een compleet andere kant zien. Het is het breekpunt van de show. De gelauwerde de Leeuw etaleert zich. Dat komt de show ten goede, die inmiddels alsmaar losser en losser wordt, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van de muziek.

Na twee toegiften komt er een eind aan een voortreffelijke concert c.q. CD presentatie van de CD Until Better Times van De Leif de Leeuw band. Als voorbodes niet bedriegen gaat het helemaal goed komen met De Leif de Leeuw band. Hoewel er nog wat coaching werk te doen valt, is het ze van harte gegund.

Foto’s Rob Sneltjes