Quiet Hollers, Amen Breaks

In 2015 verschijnt de langspeler Quiet Hollers. Een vijftal muzikanten uit Louisville, USA debuteert met een plaat vol rustig gespeelde indie muziek, nummers die naadloos passen in een traditie van Americana, roots en zachte poprock.

Als tiener begint muzikant Shadwick Wilde met het componeren van liedjes. De Amerikaan wordt gevraagd op te treden en onder de titel Unforgivable Things (2010) brengt hij een eerste release uit. In de jaren die volgen ontstaat Quiet Hollers. De groep neemt debuut I Am The Morning (2013) op, toert veel in het circuit van coffeeshops en andere kleine podia. Op het tweede album Quiet Hollers staat de track ‘Mont Blanc’. Het nummer krijgt aandacht, radiotijd, aandacht van de schrijvende pers en de groep groeit naar wat grotere zalen. In 2016 wordt de groep onderscheiden. Americana groep van het jaar. Het is een prijs in het kleine Louisville, maar de prijzenkast kan worden getimmerd. Na de tweede langspeler en het hitje ‘Mont Blanc’ regent het vergelijkingen. De namen The National, My Morning Jacket, Band Of Horses en Tindersticks komen langs. Duidelijk is dat Quiet Hollers bedachtzame muziek maakt.

Amen Breaks is geen breuk met eerdere releases. Elf nummers en elk keer neemt de groep de luisteraar mee naar een muzikaal landschap waar het rustig toeven is. Het eerste nummer ‘The Path’ opent met wat toetsen, heeft een breekbare, aangename sfeer en dan is er de stem van Wilde. De zanger schrijft teksten die weinig geheimen opleveren en toch door de luisteraar zelf kunnen worden ingevuld. Natuurlijk is er ook bij Wilde af en toe de twijfel die bij elke relatie hoort, maar de luisteraar krijgt woorden aangereikt om over na te denken en de tijdelijke onzekerheid in te vullen.’Broken Guitar’ is een uptempo nummer over, jawel, een gebroken gitaar. Een simpele tekst over het schrijven van een nummer. Natuurlijk moet een ‘Broken Guitar’ gemaakt worden en kan een ‘broken record’ niet gedraaid worden. Het liedje krijgt een plek op een album en deze kan, mits ‘not broken’, via een speler in de huiskamer beluisterd worden. Zo speelt de componist met de gedachten gaan op zoek naar een goed nummer. ‘Funny Ways’ is een uptempo liedje, zet de voeten voorzichtig in beweging. In ‘Pressure’ worden de gitaren wat zwaarder ingezet en de song zal bij optredens een swingende toegift kunnen zijn.

Elf nummers op dit album. In veel gevallen zijn het goed uitgevoerde, weldoordachte uitvoeringen van kleine liedjes. Op ‘Amen Breaks’ verkent Quiet Hollers nauwelijks nieuwe muzikale wegen. Het is vooral een coherente verzameling liedjes, die de rustige voortgang en muzikale groei van de groep uit Louisville bevestigt.

Vanaf 25 oktober toert de groep door Nederland. Van Arnhem (25/10) gaat het via Hengelo (27/10), Den Haag (29/10), Heerlen (30/10), Groningen (03/11), Breda (05/11) naar Amsterdam (12/10). Voor liefhebbers van een avondje uit met rustige, goed gemusiceerde Americana een aanrader. (Goomah)