Martin Simpson, Trails & Tribulations

Ik ben al geruime tijd fan van de muziek van de Engelse folk muzikant Martin Simpson. Vooral  het album True Stories (2009) mag ik graag horen. Martin speelt  al zo’n 40 jaar zijn intieme luisterliedjes. Hij is een geweldige tokkelaar op diverse snaarinstrumenten. Het nieuwe album Trails & Tribulations is inmiddels zijn 20e solo-schijf en hij omschrijft dit nieuwe meesterwerk als a collection of songs about nature, about travels and about real life stories.

Het nieuwe album opent met een bewerking van de  fraaie reissong Blues Run The Game. Zijn aanpak klinkt luchtiger dan het origineel van Jackson C. Frank’s, dankzij de kristalheldere gitaarklanken. Een heerlijk huppelende banjo leidt de volgende track in namelijk de prachtige Emily Portman’s song Bones And Feathers. De 11 jarige dochter Molly Simpson debuteert hierbij als achtergrondzangeres. Thomas Drew is het  eerste eigen liedje van Martin. Hij beschrijft deze historische moordballade vanuit het perspectief van het slachtoffer. De song Maps is ook door Martin geschreven. Daarin grijpt hij terug  naar zijn herinneringen uit de 50’er jaren. De anti-oorlog song St. James Hospital is een variant op de bekende blueskraker St. James Infirmary  met prachtig slide spel op de Weissenborn gitaar. Simpson is op veel snaarinstrumenten actief zoals de gewone gitaar, de banjo, de Weissenborn lap steel, de resonator gitaar en de ukelele. De sound is voortreffelijk vastgelegd door producer Andy Bell. Heerlijk old timey klinkt East Kentucky met een hoofdrol voor de elektrische ukelele. Het album sluit af met de ontroerende traditional Reynardine. Een prachtige bewerking met voortreffelijk gitaarspel. Zo eindigt dit album heel fraai. Martin Simpson heeft wederom een meesterwerk aan zijn al omvangrijke oeuvre toegevoegd.