Robert Cray & Hi Rhythm

Begin dit jaar maakte Robert Cray een platendeal met Steve Jordan’s Jay-Vee Records label en door niet lang daarna de studio in met een van de beste rhythm & blues begeleidingsbands: the Hi Rhythm Section. Alle ingrediënten in huis dus voor een uitstekend nieuw Cray album.

Nu heb Robert Cray eigenlijk nog nooit een slecht album zien afleveren, maar op dit nieuwe album is het vuurtje toch weer stevig aangewakkerd. Twaalf prima bluesy soulnummers hebben de heren opgenomen, waarvan slechts drie van eigen hand, maar dat mag de pret niet drukken. Naast Cray (zang/gitaar) horen we Charles Hodges op toetsen, Leroy Hodges op bas, Archie Archer op toetsen en Steve Jordan op drums. Tony Joe White speelt harmonica op twee van zijn eigen nummers en natuurlijk ontbreekt ook een vette blazerssectie niet. De cd opent heel sterk met de Bill Whiters song “The Same Love That Make me Laugh”, een krachtig gebracht nummer, waar eigenlijk alles inzit dat je in een nummer wilt horen.

Soms hoor je in de muziek een vleugje Ray Charles of Johnny Guitar Watson, maar boven alles het herkenbare Robert Cray geluid: warme stem en gedoseerd gitaarspel. zonder egotripperij. Zelfs de beide Tony Joe White songs, waarop de compinist zelf meespeelt, klinker meer Cray dan White. Kortom, Cray bewijst weer eens dat er vooralsnog stevig rekening met hem gehouden dient te worden en dat hij terecht tot de grote jongens gerekend wordt en ook de begeleiders, die in het verre verleden nog met mensen als Al Green en Ann Peebles gewerkt hebben, hebben weer eens laten horen nog tot de top gerekend te kunnen worden.