Eilen Jewell, Down Hearted Blues

Een favoriete van velen, deze Eilen Jewell uit (na vele jaren Boston momenteel) Boise, Idaho. Haar muziek is het best te omschrijven als ‘country-flavored and blues-infused contemporary folk, including healthy doses of rockabilly and surf’. Haar samenwerking met de geweldige guitarist Jerry Miller is al vele jaren gaande en ieder die Eilen en haar band (waarin haar echtgenoot, drummer Jason Beek) ooit live heeft mogen genieten is direct fan geworden. Geweldig! Eilen ontdekte in haar tienerjaren bluesfenomeen Howlin’ Wolf en heeft nu, na diverse albums met originals en een CD met Loretta Lynn covers (naast twee CD’s met haar achtkoppige gospelgroep ‘The Sacred Shakers’) een volledige CD aan de blues gewijd. Twaalf nummers kozen Jason en Eilen uit om naar eigen hand te zetten, nummers die o.m. werden geschreven of bekend gemaakt door blueshelden als Willie Dixon, Memphis Minnie, Charles Sheffield en Betty James. De titeltrack klinkt als een nummer van Jimmy Rodgers, was in 1923 een hit van Bessie Smith, dus dat klopt ongeveer. Met name Willie Dixon is goed vertegenwoordigd op de CD: ‘Crazy mixed up world’, ‘You’ll be mine’ en ‘You know my love zijn van zijn hand. Albert Washington’s ‘You’re gonna miss me’ is een van de betere tracks op de CD, niet in de laatste plaats door een bijdrage van saxman Curtis Stigers. Van Memphis Minnie komt ‘Nothing in rambling’, dat hier een folky aanpak geniet, de afsluiter ‘The poor girl’s story’ heeft een fiddle in de gelederen en heeft weer zo’n Jimmy Rodgers geluid.

Het is niet onverwacht dat Eilen Jewell met de blues een goede relatie blijkt te hebben. Oudere blues en de modernere variant (Willie Dixon), het gaat haar allemaal heel lekker af. (Signature Sounds Music)