Daan, Nada

Nada is een album van de Belgische muzikant Daan uit 2016. Het is een release die vorig, dit en zelfs volgend jaar aandacht zou verdienen. Daan Stuyven is wereldberoemd in Vlaanderen en omstreken. Typisch zo’n artiest die het in België fantastisch doet en in Nederland vooral de kleinere zalen voltrekt. Het zij zo. Voor de mensen die Daan opzoeken op die plekken waar hij optreedt, is elk concert een hoogtepunt.

Voor Nada vertrok Struyven uit België. De reis ging naar Spanje. Veertien nummers en heel veel gereisde kilometers later, was het boeken van een studio noodzakelijk. Er was genoeg nieuwe muziek voor een langspeler.

Ook bij deze nieuwe langspeler ontkomt de luisteraar niet aan referenties. De stem van Stuart Staples (Tindersticks) klinkt door in de vocalen, om een voorbeeld te noemen. Stuyven schrijft losjes lopende melodielijnen, waarbij de gedachten – nog een referentie – naar Nick Cave zouden kunnen gaan. Daan Struyven is echter meer dan invloeden, staat op gelijke hoogte met de referenties. Op Nada is vanaf het eerste nummer duidelijk dat Daan niet gemakzuchtig kopieert, maar alle invloeden een plek geeft in zijn eigen originele composities.

Nada is een album met vele kanten. Zoals het landschap van Catalonië, Spanje vele vergezichten heeft, zo is deze langspeler een schijf met verschillende invalshoeken. Opener ´Friend´ verdient de opgenomen clip met weidse opnames. ´Fermavida´ is een broeierig, uitgesponnen instrumentaal nummer en in ´Bala Perdida´ wordt de luisteraar meegenomen naar de studio van het Duitse duo DAF (Deutsch Amerikanischen Freundschaft). Zo zijn in nummers referenties te horen en heeft elke song originaliteit en eigen kracht. De laatste langspeler van Daan Nada paart indrukwekkende, melodieuze parels aan superieur kopieerwerk. (PIAS) Daan nog live aan het werk zien?

  • 12/10 Patronaat – Haarlem
  • 13/10 Mezz – Breda
  • 14/10 Roermond – Azijnfabriek
  • 29/10 Utrecht – De Helling