Rev. Sekou, In times like these

Reverend Osagyefo Uhuru Sekou (Rev. Sekou) is een veelzijdige man. Hij is naast zijn muzikale activiteiten actief als pastoor (Church Of God In Christ in de plaats Zent, Arkansas), documentairemaker, activist, theoloog en auteur. Muziek was er altijd wel  in zijn familie. Zijn grootvader Richard Braselman was al als pianist actief in het Chitlin Circuit met grootheden als Louis Jordan, BB en Albert King. In Times Like These schijnt het vierde album te zijn van Rev. Sekou. Dit keer nam hij op in de Zebra Ranch Studio (Coldwater, Mississippi) onder leiding van de broers Cody en Luther Dickinson.

In het openingsnummer Resist komt de activistische kant van Sekou meteen om de hoek kijken. We want freedom and we want it now!  De song begint met een opzwepende protestspeech van Rev. Sekou  na de moord van de zwarte tiener Michael Brown in Ferguson, Missouri.  Hij belandde daarna zelfs in de gevangenis. Het titelnummer is ook aangrijpend: In times like these we need a miracle, Ain’t nobody gone save us, we’re the ones we ‘ve been waiting for. The Devil Finds Work is een muzikale bewerking van James Baldwin’s essay, waarin Baldwin de misplaatste rol van Afrikaanse Amerikanen in de film aan de kaak stelde.

De liedjes van Rev. Sekou zijn gegoten in een mix van Gospel, Mississippi Blues en Southern Soul. Zijn krachtige stem krijgt steun van de Dickinson Brothers, de snerpende pedal-steel van AJ Ghent en de fanatiek spelende Rev. Charles Hodges (Stax-verleden) op het hammondorgel.  Lord I Am Running is een mooi duet met Raina Sokolov. Fraai is ook de bewerking van Bob Marley’s  Burnin’ and Lootin’. Een prachtig portie soul bevat het aangrijpende Loving You Is Killing Me. Kortom een fascinerend schijfje, die muziekliefhebbers van The Staple Singers maar eens snel moeten aanschaffen.