Susan Cattaneo, The Hammer And The Heart

Susan Cattaneo, wonend en werkend in Boston in de USA, komt met haar vijfde CD en het is een dubbel-CD geworden, een akoestische (‘The Heart’) en een elektrische (‘The Hammer’). Grappig genoeg beginnen de beide CD’s met – in totaal verschillende versies – het nummer ‘Work hard love harder’ (met ‘The Bottle rockets’ op ‘The Hammer’ en met ‘The Boxcar lilies’ op ‘The Heart’. Drie van Susan’s eerdere CD’s heb ik in ons café mogen bespreken. Daarvan beviel mij ‘Haunted Heart’ uit 2013, haar voorlaatste CD, het best. En met dit nieuwe tweetal overtreft ze deze CD met gemak. Er doet een keur aan collega-artiesten mee op de CD’s, 40 in totaal. Het levert een aangenaam gevarieerd dubbelalbum op (het was in feite niet nodig om dubbel te gaan, de totale speelduur is zo’n 69 minuten, maar Susan deed het uit balorigheid:  ‘iedereen zegt dat CD’s ‘uit’ zijn, dus doe ik een dubbel-CD’). Er is zo’n diversiteit aan artiesten dat het ondoenlijk is een overzicht te geven van alle deelnemende artiesten. De meest ‘voorkomende’ sidemen zijn gitarist (maar ook wel bas) Kevin Barry (ook te horen op ‘Haunted heart’) en Jim Henry (mandoline, gitaren, dobro). Susan brengt wederom een aanstekelijke en gevarieerde mix van rock, soul, country, folk en  jazz (verrassend goed is in dit verband ‘Everybody cryin’ mercy’). Van de vele gasten bevallen mij good old Bill Kirchen (ooit bij Commander Cody) in ‘In the grooves’ (rockabilly van de bovenste plank!)  en ‘When love goes right’ (een juweel van een ballad met schitterende samenzang en schitterend gitaarspel van Kirchen) en Mark Erelli in ‘The river always wins’ het meest. De tekstprijs gaat naar ‘Lonely be my lover’ (met ‘The bottle rockets’ in de begeleiding: ‘Lonely, be my lover, you’ve always been my friend. Lonely, be my lover, I’m giving up, I’m giving in, cause I’m better off loving you than loving him’). Met zo’n tekst begrijp je waarom Susan zes jaar lang songs schreef voor Nashville-artiesten.

Een aangename verrassing, deze goed gevarieerde nieuweling van Cattaneo. Rest mij nog te vermelden dat ‘The heart afsluit met een cover van David Bowie’s ruimtedrama ‘Space Oddity’ (‘ground control to major Tom…..’). Zowaar in mijn ogen beter dan het origineel en dat mag een extra compliment zijn (de prachtige zang op dit nummer is van Susan samen met Amy Fairchild en Todd Thibaud. En nog een extra pluim voor de fraaie verpakking met het prima boekje.  (Independent, Jerseygirl Music)