Bridget Kearney, Won’t Let You Down

Bridget Kearney speelt de staande bas. In haar discografie staan vermeldingen vanaf 2006. Ze debuteerde dat jaar in Lake Street Dive. Deze Amerikaanse groep speelt folkrock en heeft in zo ongeveer elke talkshow speeltijd gehad. T Bone Burnett vroeg de groep het nummer ‘Another Day, Another Time’ op te nemen voor de soundtrack van de film Inside Llewyn Davis, een van de successen van de gebroeders Coen.

Verder speelde Kearney indie pop met Joy Kills Sorrow, folkpop met Cuddle Magic, als deel van een duo met Benjamin Lazar Davis en in de vrouwen rockgroep The Fundies. Met al deze projecten zijn er een of meerdere albums uitgebracht.

Kearney heeft het lang te druk gehad voor een eigen langspeler. Nu is er eindelijk Won’t Let You Down. Tien nummers op wat moeilijk een debuut kan worden genoemd. Bij een eerste beluistering is duidelijk dat ze vooral het avontuur in haar muziek wilde laten horen. Het mag op Won’t Let You Down wat donkerder klinken dan in de voorbije jaren. Het titelnummer opent het album. De gitaren zijn een dag of wat niet gestemd en het orgel heeft wat stoffig een aantal maanden in de hoek gestaan. Precies met die instrumenten is Kearney gaan opnemen. Heerlijk. Volgt de ballade ‘What Happened Today’, een liedje waarvan er minstens dertien in een dozijn gaan. De tekst wordt wat landerig gezongen en na ruim vier minuten duurt het outro veel te lang. ‘Serenity’ heeft uptempo spanning en een lekker jankende gitaar, maar is opnieuw de stem van Kearney het minpunt. De Amerikaanse slaagt er niet in om emotie en zeggingskracht in de vocalen te leggen.

Kearney neemt op het album alle vocalen voor haar rekening. Tien nummers naar een wat vlakke stem luisteren is een hele opgaaf. De in Iowa City geboren muzikante verrast in bijna elk nummer muzikaal en het is zonneklaar dat ze jaren ervaring kan vertalen in pakkende, spannende composities.

Om de kwestie met de wat vlakke, weinig sprankelende vocalen op te lossen zou Kearney met gastvocalisten kunnen werken. Ze zal na al die jaren en samenwerkingen in een aantal groepen een fantastisch netwerk hebben. Het mag geen probleem zijn om een aantal goede stemmen naar de studio uit te nodigen om haar liedjes in te zingen. De opvolger van Won’t Let You Down zal baat hebben bij de samenwerkingen. Voor nu levert deze langspeler vooral een kritische noot op. (Signature Sounds)