Richard Thompson, Acoustic Classics II

Voor de kenners van het Britse erfgoed op folkgebied is Richard Thompson (geboren 3 april 1949) een bekende naam. In 1967 stond hij immers aan de wieg van Fairport Convention, de bekendste groep uit de Engelse folkboom die o.m. ook Iain Matthews en sandy Denny in de gelederen had. In 1971 was Richard de voorlaatste van de zes overleden van de groep die de band verliet om in eerste instantie als sessiemuzikant zijn brood te verdienen, hij is immers een meer dan uitstekende gitarist. Samen met zijn vrouw Linda vormde hij een duo, waarmee hij tot 1982 een zestal albums uitbracht. Tot 2015 kwamen er maar liefst 38 albums van Richard uit, waaronder een aantal met anderen. In 2014 verscheen ‘Acoustic Classics’ met daarop o.m. zijn prijsnummers ‘From Galway to Graceland’ en  ‘Dimming of the day’. De formule van de CD was simpet: Richard solo met een veertiental nummers uit zijn uitgebreide repertoire. En omdat er zoveel songs door hem zijn geschreven kan hij nog vele albums door met dit concept. Vandaar nu ‘Acoustic Classics II’ met wederom 14 eigen juweeltjes, gebracht in zijn meest elementaire vorm. De kenners zullen smullen van gems als de Fairport Convention classics ‘Meet on the ledge’, ‘Genesis Hall’ en ‘Crazy man Michael’ en twee nummers van zijn meest succesvolle CD ‘Rumor and sigh’ uit 1991: ‘Keep your distance’ en ‘Why must I plead’.

Dat Richard er plezier in heeft om deze ouwtjes eens lekker te knuffelen is duidelijk te horen op dit mooie werkstuk. Hij kan wat mij betreft nog even doorgaan hiermee! (Beeswing Records, Proper Music)