Bruce Sudano, 21st Century World

Bruce Sudano (1948, Flatbush, Brooklyn, New York) is een singer-songwriter, die nummers heeft geschreven voor mensen als Michael Jackson, Dolly Parton, Reba McEntire and Donna Summer, met wie hij getrouwd was. Daarnaast is hij oprichter van de Purple Heart Recording Company. Zijn eerste instrument was de accordeon en leerde zichzelf later piano en gitaar spelen. Vanaf zijn schooltijd is hij professioneel bezig in de muziek en hij heeft een BA in theaterwetenschappen. In 1977 begeleidde Brooklyn Dreams, de band waar hij toen deel van uit maakte, Donna Summer. Hij en Donna werden snel een stel en zij schreven samen diverse nummers voor haar. Zij trouwden in 1980 en bleven samen tot aan haar dood in 2012.

Naast zijn werk voor anderen en voor zijn echtgenote in het bijzonder bleef Sudano zelf muziek maken en cd’s uitbrengen. Onlangs verscheen “21st Century World”, zijn zesde soloalbum. Muzikaal gezien is het niet wereldschokkend, horen we niets nieuws. Het is een combinatie van blues, country en folk, dat tegenwoordig wordt samengevat in de benaming Americana. Maar zoals het een goed singer-songwriter betaamt moet hij het van zijn teksten hebben. Zoals de titel “21st Century World” al doet vermoeden is het de blik die Bruce Sudano heeft op de wereld van tegenwoordig. Een man met de nodige levenservaring, die iets te vertellen heeft, dat is wel duidelijk. En hij heeft mijn aandacht die tien nummers lang weten vast te houden. Het begint al in de opener “Your World Now”, waarin hij de jongere generatie vraagt om hun best te doen de verziekte wereld van nu beter te maken. Hij schrijft over egoïsme (“It Ain’t Cool”) en vraagt om het gezonde verstand te gebruiken (“Common Sense”. Ook krijgt de huidige president een sneer in “Bat Shit Crazy”. De enige cover is Tracy Chapmans “Talkin’ Bout A Revolution”, dat hier een prima eigen versie krijgt. Het is geen makkelijk album, maar voor wie de tijd neemt zal merken dat dit behoort bij het beste wat het genre te bieden heeft.