Red Herring, Here To Distract You

Na ‘The mountain valley sessions’  (2013) en ‘Live at Volver’ (2014’) komt het uitstekende Rotterdamse collectief ‘Red Herring’ met hun derde CD, ‘Here to distract you’. De voorgaande twee CD’s mocht ik in ons cafe bespreken en dat deed ik met heel veel plezier. Over de voorlaatste CD schreef ik: ‘Live at Volver’ is een uitstekende CD in zijn genre. Het speelplezier spat er af, de muzikaliteit ook. Aanrader voor akoestische fans. ‘Red Herring’ is overigens een Engelse uitdrukking, gebruikt in de betekenis van ‘dwaalspoor’ of ‘misleidende hint’. De groep is inmiddels gegroeid van een trio naar  een kwartet, bestaande uit Arthur Deighton (geboren in de UK, zang, gitaar, mandoline, bouzouki), Joram Peeters (zang, fiddle, gitaar, mandoline, bouzouki), Paul van Vlodrop (banjo, mandoline, zang) en Loes van Schaijk (zang, staande bas, bodhran). Gastspelers zijn er op dobro, banjo en uilleann pipes. Net als op de voorgangers brengt Red Herring een heerlijke mix van bluegrass, folk, gypsy muziek en Keltische muziek. De meeste nummers zijn eigen inbreng, Joram schreef er vijf, een ervan samen met Arthur, die nog twee songs voor zijn rekening nam, Loes tenslotte bracht één lied in. Verder zijn er een traditional (‘Wedding dress’, prachtig a capella gezongen met een hoofdrol voor Loes) en drie covers, waaronder het snelle bluegrassnummer ‘Barefoot Nellie’ van Don Reno.

Ik was al gevallen voor de muziek van Red Herring, maar dat ze zo zouden groeien in de afgelopen drie jaar had ik niet verwacht. Mooie gevarieerde rootsmuziek, knap gearrangeerd en gespeeld. Extra vermelding voor de schitterende verpakking met een prachtig vormgegeven boekje met daarin uitleg over de 12 nummers. (Independent)