Gentle Giants, The Songs Of Don Williams

Don Williams, ook wel The Gentle Giant of country music genoemd (vanwege zijn warme baritonstem en relaxte levenshouding), had tussen 1974 en 1991 maar liefst 42 songs in de top 10 van Billboard Hot Country Songs staan (17 op nummer 1(!!). Zijn songs schreef hij voor een deel zelf, maar zijn grootste hits werden geschreven door anderen (w.o. Bob McDill en zelfs Townes (‘If I needed you’, Don zong het samen met Emmylou Harris in 1981). Don nam afscheid met een uitgebreide tour in 2006, maar kwam in 2012 en 2014 als rijpe zeventiger met nieuwe CD’s op de proppen. En nu heeft het label van John Prine, Oh Boy Records, een lekkere tribute-CD aan hem gewijd. Er staan 11 van zijn songs op deze CD, de uitvoerenden zijn divers, naast Garth Brooks (zowaar, ‘Good ole boys like me’) en Allison Krauss (was in duet te horen op de CD van Don uit 2012, zingt hier het bekende ‘Till the rivers all run dry’, geschreven door Don zelf) ook Jason Isbell met zijn Amande Shires (‘If I needed you’)  en John Prine (in een zinderend duet met Roger Cook: ‘Love is on a roll’, Prine en Cook schreven dit nummer samen). ‘Tulsa time’ wordt vertolkt door ‘The Pistol Annies’ (Miranda Lambert/Ashley Monroe/Angeleena Presley), het mooie ‘I believe in you’ door Brandy Clark, mijn all-time favorite van Don, ‘Some broken hearts never mend’ door Dierks Bentley, het ook door Waylon Jennings prachtig gezongen ‘Amanda’ (schrijver Bob McDill) horen we van Chris en Morgane Stapleton. Rest te vermelden dat we ook nog Trisha Yearwood,  Keb Mo’ en Lady Antebellum horen.

Hield je destijds van de aangenaam subtiele muziek van Williams, dan moet je deze heerlijke CD aanschaffen. Mooie soft-country met een heerlijke diversiteit aan uitvoerenden. (Oh Boy Records)