Rachel Reese, Siren

Op het eerste oor meteen raak! Onlangs overkwam mij dit toen ik voor het eerst de nieuwe CD van David Luning, Restless opzette. Binnen twee maanden overkomt mij dit weer. Dit keer sloeg de nieuwe EP van Rachel Reese, Siren in. Een jaar of drie vier geleden verschenen Even If We Had A Telescope en Solstice. Reese begeleide zichzelf op piano en haar prachtige stem. Absoluut geschapen voor betere popsongs, was toen het oordeel. Ook op de in 2015 verschenen EP Dark Horse kon ik niet vermoeden dat Reese de country rock hoek op zou opzoeken.

Deze mooie verschijning zou bovendien ook zomaar opgedoken kunnen zijn in de populaire TV serie Nashville. Want eerlijkheid gebied te zeggen, het is plaatje hoor. Achter dat lieve smoeltje schuilt er een pittige eigenzinnige tante. Ze liet zich inspireren door mensen als James Taylor, Patty Griffin, Tracy Chapman en een Bob Dylan. Uiteindelijk belande ze in Music City of the world Austin, Texas. Hoe ze uiteindelijk, samen met producer John Ross Silva (Hayes Carll, Carrie Rodriguez) in de legendarische Cedar Creek studio terecht is gekomen, is vooralsnog een raadsel. Het zou wel eens te maken kunnen hebben met haar partner in crime Jesse LaFave, juist ja de neef van.

In tegenstelling als op Rachel Reese voorgangers opent Siren met een power country rocker genaamd Settled Up. In About You pakt ze alle kansen om haar angsten en zwakheden te overwinnen. In Heaven and Earth stelt ze zich kwetsbaar op. Het zelfbewust zijn groeit. Mooi backing vocals met Jesse LaFave. Luister naar het onnoemlijke verschil in productie en bewerking van het opgepoetste Dark Horse. “We think it’s a great project. We did it all ourselves”, ja hoor dat hoor je dan ook in de afsluiter Same Side.

Rachel Reese zingt op Siren minder hoogbegaafd dan op haar voorgangers. Deze zangvogel zingt een acht maar klinkt als een tien. Muzikaal volwassen geworden door zichzelf te onthullen. Erg dapper om dan een klein beetje van haar grootste wapenfeit (haar stem dynamiek) daarvoor in te leveren.  (Independent)