Charlie Fink, Cover My Tracks

Charlie Fink, een Engelse singer-songwriter, kennen veel muziekfans als de voorman en (enige) songwriter van de Engelse indie rock band ‘Noah and the whale’, goed voor meer dan een miljoen verkochte CD’s (vier verschillende) tussen 2006 en 2013, het jaar waarin de band stopte. Fink ging dapper door, de songs kwamen na enige tijd terug, hij schreef muziek en teksten voor een theaterproductie (‘The Lorax’, 2016, opgevoerd in ‘The Old Vic’) en inmiddels is Fink’s solodebuut verschenen, met daarop een tiental songs die inmiddels ook een belangrijk bestanddeel zijn van een theaterproductie met dezelfde naam, waaraan David Greig meeschreef. Luisterend naar de muziek van Fink op deze solo-CD komt direct de vergelijking met het vroege werk van Leonard Cohen in gedachten. Luister naar bijvoorbeeld ‘The howl’, ‘Here is where we’ll meet’ en ‘Someone above me tonight’, de sfeer en muzikale invulling (donkere mannenstem met vrouwenstemmen op de achtergrond, een leidende gitaar en strings) zijn helemaal als bij de Canadese grootmeester. Voor mij een duidelijke aanbeveling! De CD brengt in (helaas) slechts iets meer dan 30 minuten übergevoelige popmuziek, met fraaie arrangementen en subtiel gitaarspel.

Wat moet ik er meer over zeggen, voor de Cohenfans is deze solo-Fink een soort reïncarnatie van hun grote held. Maar ondanks dat is de eigen inbreng evident, Fink heeft uiteraard een goede leerschool gehad in zijn Noah and the Whale-project. (Hangman Records)