Jolie Holland & Samantha Parton, Wildflower Blues

Een gouden greep om een album te openen met ‘You Are Not Needed Now’, een compositie van Townes Van Zandt . Het is zo’n direct herkenbare compositie die in geen enkele uitvoering kapot kan. De dames Holland en Parton geven een mooi visitekaartje af met de compositie van Van Zandt uit 1972. ‘Minstrel Boy’ is een aantal nummers later een liedje van Bob Dylan. Jolie Holland voegt zelfs wat woorden aan het nummer toe. Bij beluistering is het instemmende gemompel van de oude meester bijna te horen. Twee jonge muzikanten voegen de juiste zinnen toe aan het nummer van Self Portrait uit 1970.

Vijftien jaren geleden richten Holland en Parton The Be Good Tanyas op. De meidengroep maakt frisse popmuziek met flarden folk en country. Holland raakt bekneld in het popjuk van de groep en wil meer experiment in haar composities. De eigenzinnige muzikante doet voor soloschijfjes een greep in de jazz en de blues. Voor haar is muziek geen uiting met grenzen, maar juist een kunstvorm met onbegrensde mogelijkheden. Parton trekt intussen door Amerika en schrijft liedjes over de gebeurtenissen onderweg.

Voor Wildflower Blues zijn de twee vrouwen weer samen aan de slag gegaan. De muziekwereld kent geen grenzen, dus passen Townes Van Zandt, Bob Dylan en de dames van The Be Good Tanyas prima op een schijf. Naast de twee covers staan er vooral liedjes van eigen hand op deze release.

Titelnummer ‘Wildflower Blues’ laat de groei van Holland en Parton horen. De muziek is doorleefd, klinkt naar reizen en stoffige wegen, ruikt naar een goed glas whisky en luistert weg als een tijdloos liedje van gisteren of morgen.

De keuze om na zoveel jaren weer samen te werken, levert een verrassend sterk album op. De stemmen van beide zangeressen zijn getekend door de tijd en hebben aan kracht en kleur gewonnen. Wildflower Blues is meer dan de som der delen, is meer dan het experiment van Holland en de reislust van Parton. Het is een langspeler met verrassende en goed gekozen covers. Daarnaast bevat de langspeler composities van Holland en Parton die kunnen wedijveren met de liedjes van de twee grote voorbeelden. (Cinquefoil Records)