Robyn Ludwick, This Tall To Ride

Robyn Ludwick komt uit Texas en haar alt country klinkt bij tijd en wijle net als haar thuis staat; wijds en zanderig. Haar muziek doet denken aan Lucinda Williams, Roseanne Cash en Patty Griffin. Tegelijkertijd heeft ze haar eigen geluid en stem. Ik leerde haar kennen door de hoes van het uit 2011 stammende Out Of These Blues. Die deed iets met me en deed me besluiten hem uit de bak te halen en te beluisteren. Dat was in mijn favoriete platenzaak in Assen. De verkoper raadde me hem bij het zien ook gelijk aan als een topper van de dat jaar verschenen vrouwelijke roots albums. Niets teveel gezegd en zo nam ik dat album mee en draaide die dat jaar veel. Ik verloor haar uit het oog en andere aankopen verhinderden een duik in haar back catalogus te nemen. Een poosje terug las ik dat ze een nieuw album op stapel had.

Ze klinkt nog net zo doorleeft en ondanks de niet zo fraaie en pakkende hoes is de muziek wederom om van te smullen. Luister maar eens naar het geweldig opgebouwde en donkere maar vol gevoel gezongen Freight Train of het uitwaaierende Junkies And Clowns. Ook de ballad Insider moet genoemd worden maar de eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat Ludwick je meeneemt van rauw hoogtepunt naar rauw hoogtepunt. In tegenstelling tot de commerciële Nashville country vol beeldvorming krijg je hier het pure leven zie het zich aan de zelfkant doorgaans aandient en Ludwick vertolkt dat subliem.