Son Of The Velvet Rat, Dorado

Het is mijn gewoonte om CD’s die ik ga bespreken te beluisteren zonder enige voorkennis. Dus een blik op de verpakking en in de CD-speler. Bij de CD ‘Dorado’ van de man (groep?) ‘Son of the velvet rat’ werd ik aangenaam verrast door de intensiteit van de muziek en de hese stem van de zanger. Het kwam mij direct helder door dat hier geen ‘van nature’ Engelstalige persoon actief was en dat klopte toen ik de informatie erbij pakte.’Son of the velvet rat’ is de naam voor het ‘project’ van de Oostenrijkse singer-songwriter Georg Altziebler (tevens gitaren, e-bow, melodica, harmonica en percussie) en zijn vrouw Heike Binder (backing vocals, orgel, accordeon en het artwork van de CD). De opnames werden in Californië gemaakt onder de bezielende leiding van grootheid Joe Henry. Verdere musici op de CD zorgen voor drums/percussie, piano/autoharp/marxophone, bas, pedal steel,viool, trombone, clarinet, saxofoon. Victoria Williams zingt een flinke partij mee op ‘Blood red shoes’. De hele CD ademt een relaxte sfeer, de meeste nummers verlopen in een aangenaam voortkabbelend ritme, met heerlijke pittige uitzonderingen als ‘Surfer Joe’ en ‘Copper Hill’ (door de blazers). Het is meeslepende muziek, je wordt intens meegezogen in de woestijnachtige sferen van een uitstekende Oostenrijkse singer-songwriter. Alle 10 goed en subtiel.

Het is de zesde CD van de man, ik moet bekennen dat ik nog nooit van hem had gehoord, maar Oostenrijk mag heel blij zijn met zo’n geweldenaar. Supermooie gevoelige luistermuziek. (Fluff and Gravy Records )