Matthew Logan Vasquez, Does What He Wants

Download the Dine Alone Records Summer Sampler Now. Op een banier op de site van het label Dine Alone Records wordt een mooi cadeau aangeboden. Een sampler met nieuwe nummers van groepen van het label is een gratis zomers schijfje met prima muziek.

Een van de artiesten op het label is Matthew Logan Vasquez. Met de groep Delta Spirit werkt hij vanaf 2006 aan een trits EP’s en albums. Na zijn solodebuut Sollicitor Returns in 2016 zou hij nummers schrijven voor een volgend album van Delta Spirit. In zijn studio in Austin sleutelt hij aan nieuwe nummers. Uiteindelijk besluit hij de tracks te gebruiken voor een volgende solo langspeler. Vasquez verzamelt wat bevriende muzikanten en werkt de nummers uit voor Does What He Wants. Het album heeft daarmee een passende titel. Matthew Logan Vasquez bepaalt zelf wat er met zijn composities gebeurt. De toekomst van Delta Spirit is onduidelijk, de solocarrière van Vasquez heeft met dit album een reuze stap voorwaarts gemaakt.

Voor het debuut en bij de meeste nummers voor Delta Spirit put Vasquez uit het rijke folk- en countryverleden van Amerika. Namen noemen als invloeden betekent namen vergeten bij de klassiek klinkende countryrock. Vasquez dompelt zijn nummers met veel plezier in de geschiedenis van de folk, country en rockmuziek. Hij schrijft daarbij graag over de moeite die de gewone muzikant moet doen om het hoofd boven water te houden en over de onverwachte geneugten van het vaderschap. Voor Does What He Wants zijn de thema’s onveranderd. Muzikaal kijkt hij ver over de landsgrenzen. De muziek op deze tweede langspeler is zwaar beïnvloed oor de Britrock van de afgelopen jaren en dan specifiek de muziek van The Beatles. Vasquez is er in geslaagd om in elk van de tracks de sfeer en muzikale handtekening van een van The Beatles te laten horen.

In opener ‘Same’ horen we de beatnik Lennon en zijn voor de koortjes de oren te luister gelegd bij David Bowie. In ‘Fatherhood’ klinken oude audio-opnames van George Harrison, ‘Fires Down In Mexico’ kan zo maar een restnummer van de witte dubbelaar van The Beatles zijn en in ‘The Informant’ speelt Paul McCartney de piano zoals hij dat alleen op deze herkenbare manier kan.

Op de hoes van Does What He Wants staan tien nummers vermeld. De verborgen track bij deze release staat eens niet aan het einde na een lange pauze. Na vijf nummers klinkt het niet vermelde From Behind The Glass.

Naast de genoemde en goed gebruikte invloeden is bij elk nummer de kracht van de liedjes van Vasquez duidelijk hoorbaar. Hij is in staat om klassieke Amerikaanse pop te linken aan muziek die hij uit Engeland leent en van dat geheel origineel klinkende gitaarrock te maken. Matthew Logan Vasquez Does What He Wants en moet daar vooral mee doorgaan. (Dine Alone Records)