Sweet Bourbon, Night Turned Into Day

Op de OneSheet pers release staat weliswaar Sweet Bourbon & Bourbonnettes, op de cover van de tweede CD, Night Turned Into Day, van deze Nederlandse formatie is de toevoeging weggelaten. Nadat de band in Nederland een behoorlijke live reputatie had opgebouwd debuteerde Sweet Bourbon, een jaar of twee geleden, met Live At Trianon. De band voelde zich als een vis in het water, in dat kleine achterzaaltje, van dit rond 1900 gebouwde etablissement.

In tegenstelling tot hun debuut staan op Night Turned Into Day elf eigen geschreven nummers. Gitarist Chris Janssen en zanger René van Onna tekende voor het merendeel van de songs. Eerlijkheid gebied te zeggen dat Sweet Bourbon op deze plaat een veelzijdig muzikaal geluid laat horen. Of het nu Jazz, R&B, Soul, Rock of Pop is, ze draaien er de hand niet voor om. Vaste keuzes worden niet gemaakt. Verwonderlijk is dit overigens niet, de leden van deze achtmansformatie komen uit diverse muzikale stromingen. En dat heeft zijn weerslag op wat je voorgeschoteld krijgt.

De plaat opent met het Southern rock schommelende 2nd Wallstreet. Het verhaal is een knip oog naar don’t drink and drive en een nachtelijke wandeling van het politiebureau naar de twee walstraat in Nijmegen. Nicolette Groenwegen schreef jaren geleden Cool Down. René van Onna stofte het af en giet het in een funk soul jasje. Kick Me Out, je zal het wel verdiend hebben, dacht ik meteen. Het liedje wordt in een heerlijke Stevie Ray Vaughan achtige groove gestopt. Toetsenist en 2015 Dutch Blues Award winnaar Willem van der Schoof laat zich gelden in de lekkere blues balled Got To Say Goodbye. De meer dan zeven minuten durende schuiver komt precies op het juiste moment. Rust aan je hoofd, even alle die indrukken verwerken.

Opvallend, Night Turned Into Day is verpakt in een zeer goed verzorgt omhulsel. Waar kom je dit tegenwoordig nog tegen? Plaat klinkt zoals oprichter Chris Janssen het zelf schrijft in het CD boekje. Ik interpreteer het zo, de CD is een collectief product van verschillende muzikale inzichten. Alle ideeën samenbrengen en er iets moois van maken is een droom die voor hem werkelijkheid werd. 23 september a.s. is de CD presentatie tijdens het Roots 17 festival in Kerstendal in Berg en Dal. Ik zou zeggen overtuig jezelf. (Independent)