Bill Booth, Some Distant Shore

“I was born in Dublin, name’s Arthur O’Neill.
The land of my father the English would steal.”

De Amerikaan Bill Booth resideert tegenwoordig in Noorwegen en musiceert in het openingsnummer van zijn nieuwe langspeler Some Distant Shore onder de naam Arthur O’Neill. Grenzen zijn voor deze Amerikaan slechts lijnen in een atlas. Vanaf de jaren tachtig trekt hij de wereld rond en speelt zijn muziek op podia in elke kroeg, bar of concertlokaal.

Bill Booth debuteerde op vinyl met Hard Times On Easy Street in 1992. Veertien eigen nummers op dit album en vanaf het eerste nummer is duidelijk dat hier een singer-songwriter actief is die niet de rafelrandjes van de muziek opzoekt. Booth maakt rustige country en wil zijn publiek vooral behagen. In korte verhalen vertelt Booth de luisteraar over gebeurtenissen uit het alledaagse leven. Geen pretentie, geen geschreeuw, gewoon mooie countrynummers.

De albums Round The Bend (1994) en Heart In Hand (1998) verschenen met een tussenpoos van jaren. Songs Of The Land verscheen in 2006 en het duurde vier jaren voor New Land (2010) de studio mocht verlaten. Bill Booth is geen man van veel albums, geen muzikant die haastig materiaal uitbrengt. Dus ligt nu, pas in 2017, Some Distant Shore in de schappen van de winkels. Booth met hoed en gitaar heeft tien liedjes gecomponeerd en dat zijn er precies voldoende voor een album.

Wild Geese is het openingsnummer. De inspiratie voor een aantal van de tien nummers vond Booth in verhalen over de geschiedenis van Ierland en Schotland. Cliffs Of Dover vertelt over immigratie, in City Of Rumble keert Booth zich tegen oorlog en agressie. Afsluiter Distant Shore Waltz is een wals van bijna drie minuten en een toepasselijk laatste nummer. Booth laat de luisteraar genieten van een walsje dat de heupen rustig laat bewegen.

Het zou zomaar vier of vijf of zelfs meer jaren kunnen duren voor Bill Booth met een volgend album komt. En het is nog onduidelijk vanuit welke studio die nieuwe nummers het licht zullen zien. Na beluistering van Some Distant Shore is dat geen enkel probleem. Dit album gaat nog jaren mee! (Wheeling Records)

“Destined to live life on some distant shore.
And set foot in Ireland never no more.”