Succesvol optreden Courtney Marie Andrews in Doornroosje

Terwijl buiten de onophoudelijke regen aankondigt dat de zomer nu toch echt voorbij is, spoedt het publiek zich vanavond naar binnen in Doornroosje om zich te warmen aan de songs van een vrouw met de hartverscheurende stem. Want dat Courtney Marie Andrews je met haar zang zelfs kippenvel kan bezorgen op een bloedhete zomerdag was al duidelijk op haar platen. Op deze avond bleek dat ook live zo te zijn.

Op haar 26e is ze al bijna een veteraan in de muziekbusiness, met reeds zes albums uit. Hoewel Andrews enige jaren terug al in Nederland optrad – in het voorprogramma van Damien Jurado – lijkt ze met het verschijnen van haar zesde album Honest Life definitief doorgebroken bij het publiek gezien de grote opkomst. In maart 2017 stond ze alleen met een gitarist in Luxor Live in Arnhem; deze keer heeft ze haar band meegenomen. Die bestaat – naast Courtney op gitaar, zang en keys – uit Dillon Warnek (gitaar), Alex Sabel (bas), Nathan Shubert (keyboard) en William Mapp (drums).

In het voorprogramma speelt de 38-jarige Amerikaanse singer-songwriter Laura Gibson, wiens meest recente album Empire Builder in april 2016 verscheen. Het gros van de nummers vanavond komt ook van die plaat, zoals ‘Damn Sure’, ‘Empire Builder’en ‘The Search for Dark Lake’. Hoewel Gibson een prettige stem heeft en sommige nummers een mooie, sterk melancholische toon hebben, mist de set toch wat spanning om de gehele tijd te boeien. Het mag iets schurender en afwisselender.

Hoe het ook kan laat Courtney Marie Andrews zien, met een sterke set die varieert van ingetogen tot uitbundig, van klein naar groots en weer terug. Het gros van de setlist vanavond bevat nummers van Honest Life, waarbij opvalt dat het leeuwendeel steviger en voller klinkt dan op de plaat. Onder meer ‘How Quickly Your Heart Mends’, ‘Put the Fire Out’, ‘Honest Life’en ‘Irene‘ zijn warmbloedige uitvoeringen met een folk en country-geluid. Allemaal gedragen door de schitterende stem van Andrews, want oh boy, wat switched die vrouw prachtig van beheerst gezongen nummers naar krachtige uithalen. Dat komt niet alleen tot uiting in de songs met de band, maar ook als ze alleen met gitaar of achter het keyboard op het podium staat, zoals bijvoorbeeld bij ‘Woman of Many Colors’, van On My Page, haar plaat uit 2013, die dit jaar opnieuw is uitgebracht op vinyl en cd. Het publiek ‘vreet’ het en de interactie tussen Courtney Marie Andrews en de bezoekers is wonderschoon om te zien.

Mooi klein detail: rondom het keyboard van Nathan Shubert is een doek gespannen met daarop een foto van een Amerikaanse woestijn. Is het een uiting van de veelal country-achtige songs van Andrews? Of toch een subtiele metatfoor voor de schijnbare leegheid van Amerika op dit moment, zowel figuurlijk als letterlijk? Dat laatste zou zomaar kunnen gezien de boodschap in ‘Heart and Mind’, een ingetogen aanklacht op President Trump en hoe hij tegen vrouwen aankijkt. Of de nieuwe song ‘Buffalo’ die ingaat tegen gentrification, de opwaardering van een woongebied waardoor de vastgoedprijzen stijgen en de lagere klassen worden verdreven.

Na deze tour duikt Courtney Marie de studio in om een nieuwe plaat op te nemen. Vanavond kreeg het publiek al een aantal nieuwe nummers te horen. Naast het al eerder genoemde ‘Buffalo’ was dat bijvoorbeeld het sublieme ´Long Road Back To You´, een aangrijpende country-achtige tearjekker en het krachtige ´Rough Around the Edges´. Waarschijnlijk zal het nieuwe album in februari 2018 verschijnen. Zo kort na Honest Life? Dat valt mee. Hoewel de plaat pas dit jaar in Europa is uitgebracht, is deze in 2016 al in Amerika verschenen. Als haar nieuwe plaat af is zal ze ook weer Nederland aandoen, zo beloofde ze. En wie geeft haar ongelijk? Na de succesvolle en drukbezochte optredens in Nederland zal de ontvangst, net zoals vanavond, ongetwijfeld weer hartelijk en warm zijn. Een schitterend optreden van een zangeres met een fenomenale stem en dito songs.

Foto’s PrickenPics

Voor de liefhebbers is hier de setlist.