Tip Jar, Gemstone Road

Na de drie solo-CD’s van voorman Bart de Win en de twee heerlijke CD’s van Bart met zijn Arianne als ‘Tip Jar’ (‘Back Porch’-2014, ‘Let Go’-2015) mag je mij een hardcore fan noemen van deze uitmundende Nederlandse musici.  ‘Gemstone Road’ overtreft in alles de voorgaande CD’s. De samenzang is er steeds beter op geworden, het is duidelijk dat er al jaren samen wordt gespeeld en gezongen. En dan de begeleiding!!! Hemels is te zacht uitgedrukt. Bart en Arianne zijn de laatste jaren veel opgetrokken met Walt Wilkins en zijn band, The Mystiqueros, zowel in de USA (met name Texas) als in ons land. Bart is indien mogelijk een bandlid – als pianist/accordeonist (hier speelt hij ook nog Rhodes, Wurlitzer, gitaar, glockenspiel, ukulele, tambourine) . Deze Wilkins speelt mee op de CD, alsmede een aantal van zijn Mystiqueros (ook Walt’s vrouw Tina is van de partij – op vocals): Bill Small speelt  bas en zingt regelmatig mee, Ray Rodriguez  drumt, Corby Schaub speelt elektrische gitaar en slide gitaar en Jimmy Davis zingt mee. Incidenteel is er hulp van Kim Deschamps (we kennen hem o.m. van zijn werk met de Cowboy Junkies) op dobro en pedal steel, van Joost van Es op viool, van BJ Baartmans op mandoline, van Harry Hendriks op banjo, ukulele en gitaar.

De twaalf songs op de CD zijn van Bart, drie ervan schreef hij samen met Arianne. Opvallende nummers in het heerlijk gevarieerde geheel zijn het jazzy ‘Good love’, het country-walsje (mandoline, fiddle, gitaar, piano) ‘All over again’, het soulvol rockende ‘Short nights’, het subtiele walsje en tevens de heerlijke afsluiter ‘So long’ (met een tekst die als de meeste nummers op de CD relationeel getint is: ‘So if you see her can you tell her that I’m sorry I didn’t hold her the way I should have done. When you see her can you try to explain that I ran out of words that speak for all the pain. So long, so long, so long’)  en mijn favoriet ‘Never sing the blues’. Samen met een andere klasbak uit Austin, tevens een Mystiquero, Ron Flynt, en Bart en Arianne produceerde Walt deze geweldige CD, die opgenomen werd in Ron’s Jumping Dog Studio in Austin met additionele opnames in Nederland en Londen.

Tip Jar is de beste Americana-formatie van ons land. In de ruim 53 heerlijk genietbare minuten van deze jubel-CD laten Bart en Arianne horen hoezeer zij zijn gegroeid. En natuurlijk was de inbreng van Wilkins en zijn meesterlijke muziekvrienden een zeer geslaagde keuze. Waar komt de CD te staan in mijn top-10 van het jaar?( Shine a Light Records)