Sweet Gum Tree, Sustain The Illusion

Zanger en liedjesschrijver Arno Sojo debuteert in 2003 met de groep Sojo Glider. Het album Tales From The Urban Constellation is een schijf met rockmuziek waarbij invloeden vanuit de blues en de southern rock duidelijk te horen zijn. Sojo besluit daarna de zaken – en dan vooral het schrijven van nieuwe songs – meer in eigen handen nemen. Sweet Gum Tree wordt de naam voor een nieuwe groep. Met een spottende glimlach noemt hij het debuut van de groep  The Vulnerable Almighty. Het is een breekbare plaat, persoonlijker dan het eerdere werk en de liedjes zoeken de klik met de luisteraar.

Sojo is een productief schrijver. Glow Ants verschijnt in 2011, een jaar later komt Redhead uit. The Snakes You Charm & The Wolves You Tame is in 2014 een volgende langspeler met een titel vol fantasie.

Sustain The Illusion is de release voor 2017. Opener Someday zet de toon voor elf nummers die duidelijk van de hand van Sojo zijn. Opvallend is de wat grotere plaats voor het toetsenwerk binnen het nieuwe werk. Het nummer Someday wordt gedragen door de piano en Rollercoaster heeft de prettige beat waardoor het hoofd van de luisteraar gaat meebewegen. In Fairweather Faith speelt Sojo de akoestische gitaar en is er indrukwekkende percussie. Stars Align heeft een verslavend gitaarloopje en lokt de luisteraar naar de dansvloer. Titelnummer Sustain The Illusion houdt de bewegende massa in beweging. De southern rock ondersteunt door synthesizers levert een swingende song op. Clean Slate en Burn Your Icons zijn introverte nummers in een wat slepend blues ritme.

Twinkle is een goede afsluiter, maar laat ook de voor- en nadelen van deze release horen. Sojo heeft een prima album gemaakt. Het is echter ook een release die geen nieuwe muzikale stappen laat horen. Sustain The Illusion is een goede langspeler, maar vooral een herhaling van bekende stappen in een muzikaal jasje van 2017. Arno Sojo heeft Sustain The Illusion zo ongeveer alleen gemaakt. Het zou goed zijn als de wat eigenzinnige muzikant bij een volgend album een sturende producer achter de knoppen zou zetten. (Dreamy Bird)