Cale Tyson, Careless Soul 

Na de in 2016 verschenen CD ‘Introducing Cale Tyson, de combinatie van in 2013 en 2014 in Nashville opgenomen EP’s (‘High on lonesome’ resp. ‘Cheater’s wine’), is er nu een prachtige full-size CD van deze jongeman uit Texas. De opnamen vonden plaats in de befaamde Muscle Shoals Studio’s in Alabama. Elf heerlijke country-songs schreef onze nieuwe held (‘Pain in my heart ‘ – lijkt veel op het bekende ‘Bring it all home to me’ wordt vlak voor het eind van de CD als – kort – instrumentaaltje  herhaald). In de begeleiding is er behalve de obligate gitaren, bas, drums, piano en orgel flink wat ruimte voor een zingende pedal steel en strings (subliem mooi in de afsluitende ballade ‘Ain”t it strange’). De musici zijn zonder uitzondering grote namen uit de Nashville-scene, de producer is de recente bassist van Emmylou Harris en Rodney Crowell, Michael Rinne. Net als op het debuut is de snik  aanwezig, het vintage-gevoel ook. Er is een knipoog naar de godfather van deze muziek, Hank Williams,  in ‘High lonesome hill’  (klinkt als een remake van diens ‘Rambling man’). Cale trakteert ons wederom op lekkere walsjes, heerlijke ballads en een enkel uptempo nummer. Een speciale vermelding heb ik voor ‘Gonna love a woman’, een heerlijk mid tempo-nummer met een blazers-sectie die klinkt als een (dixieland)klok!

Voor mij is deze Cale Tyson een blijvertje. De volgende nieuwe Han Williams dus en een geduchte concurrent van Sam Outlaw. Van mij kunnen er niet genoeg van deze boys zijn, dit is optimaal genieten voor de liefhebbers van vintage country. (Clubhouse Records)