The Harpoonist & The Axe Murderer, Apocalipstick

The Harpoonist & The Axe Murderer is een Canadees duo uit Vancouver. Shawn ‘The Harpoonist’ Hall (zanger en mondharmonica) en Matthew ‘The Axe Murderer’ Rogers ( gitaar, bas en synthesizer) zijn nu ongeveer 10 jaar bij elkaar. In 2014 ontvingen zij een Juno-nominatie voor hun blues georiënteerde album A Real Fine Mess. Apocalipstick is hun vierde album, waarbij zij de hulp kregen van drummer John Raham (The Be Good Tanyas), toetsenist Geoff Hilhorst en een aantal zangers voor de veelvuldig gebruikte koortjes.

Het album opent met een lekker meezingertje. Met Get ready for the hard times, get ready for the heavy load, get ready for the who knows what wordt de luisteraar meteen wakker geschud. Aan de nummers is flink gesleuteld met vaak interessante openingen en verrassende wendingen. Nancy is een Stones achtig stompertje met een grappig middenstuk op de synthesizer. Een lieflijk koortje opent Forever Fool gevolgd door een lekker huppelend gitaarriffje, waarbij de stem van Shawn veel weg heeft van Phil Collins. De meest opvallende track is het psychedelische I’m Back met veel bombast dat af en toe wel zwaar op mijn maag drukt, maar zonder meer bijzonder door de verrassende wendingen. Treat Me Kind is het eerste rustpunt op deze cd. Het is een mooie melancholieke countrysong. Lekker luchtig klinkt de reggae-blues van Running. Er zit heel veel afwisseling in de nummers waardoor de muziek van The Harpoonist & The Axe Murderer moeilijk in een hokje is te stoppen en daar hou ik wel van. Promises, Promises is ook een knap nummer met wederom een intro om van te smullen. Het album sluit af met het spannend bluesy klinkende Fragile.

Toevallig viel mijn oog er op. The Harpoonist & The Axe Murderer zijn op 14 september a.s. te bewonderen in het Utrechtse TivoliVredenburg. (Tonic Records)