Amber Cross, Savage On The Downhill

In dit café ontvangen we steeds vaker muziek download linkjes van singer-songwriters die hun eigen album aan het promoten zijn. Wel of niet gebruikmakend van een PR bureau, proberen ze op die manier de aandacht te trekken van Europese radiomakers en onafhankelijke online magazines, zoals het Real Roots Cafe er ook één van is. Omdat het er zoveel zijn en omdat ze zichzelf allemaal even goed vinden is het een hele klus het kaf van het koren scheiden. Soms levert de zoektocht naar de beroemde speld in een hooiberg iets bijzonders op. Haar naam: Amber Cross.

De opener Pack Of Lies, van haar derde release Savage On The Downhill, hakte er bij mij meteen in. Wat een uniek stemgeluid! Dat is wat direct in mij opkwam. Niet eentje die zich opdringt maar eentje die helder articuleert en altijd in dienst staat en zich aanpast aan het verhaal. Cross vrouwelijk gedreven stemgeluid klinkt als een jonge Nanci Griffith terwijl een volwassen Iris DeMent altijd in de buurt blijft.

Savage On The Downhill werd overigens geproduceerd door Ray Bonneville. Op een aantal nummers dragen Gurf Morlix en Tim O’ Brien hun muzikale steentje bij. Dit alles, met Amber Cross aan het stuurwiel, maken Savage On The Downhill tot een bijzondere plaat. Cross “Ik weet eigenlijk niet waar ik op het moment sta binnen het enorme aanbod van singer-songwriters. Het enige wat ik wel weet is dat het steeds moeilijker wordt muziek te vinden die mij echt inspireert.” En dat hoor je dan ook terug in de titeltrack en het liedje Tracey Joe. De lading is krachtig, poëtisch en thematisch geworteld in haar plattelandsleven. Het zouden haar buren kunnen zijn. Cross observeert in Echoes. Kinderen het huis uit en nu? Huisje, boompje, beestje verhaal voorbij, bewoners vragen zich af “jij en ik alleen samen, is dit huis dan nog wel ons thuis?”

Savage On The Downhill staat vol met dit soort verhalen waarbij Cross stemverdraaiingen aanvoelen als een vrouwelijke versie van Chris Stapelton. Zeg ik nu iets raars? Nee, bedenk ik mij dan. Luister maar eens naar Lone Freighter’s Wail, waarmee Amber Cross dit prachtige album afsluit.