Daniel Romano, Modern Pressure

Mosey was in 2016 een opvallend album. Daniel Romano gaf het album de titel van de muziek die hij schreef. Mosey was volgens hem de verzamelnaam voor de muziek die componenten van rock, country, psychedelica en folk had. Alsof de muziek een vuilnisbak was waarin hij naar hartenlust muzikale flarden in gooide. Na wat roeren kwamen er nummers uit die een plek kregen op het album Mosey.

Voor Modern Pressure heeft de Canadees niet al te veel veranderd. De psychedelica is nog ruim aanwezig, de basis is wat verlegd naar de rock met hier en daar een punkflard. Hij is in een studio in Zweden aan het werk gegaan en heeft de tracks afgemaakt in Toronto. Natuurlijk heeft de alleskunner het leeuwendeel van de muziek zelf ingespeeld. Mark Lalala heeft wat pianowerk bijgedragen en Raha Javanfar voegt wat strijkwerk op de viool toe. Het zijn bij Romano bevriende muzikanten die wat details mogen invullen, maar hij houdt zelf de regie in handen.

Wat telkens opvalt bij nieuw werk van Romano is het gemak waarmee de muziek gemaakt is. Poppy, catchy muziek en goed lopende zinnen in zinnige teksten, het is alsof het geen enkele moeite kost. ‘Ugly Human Heart Pt. 1’ opent de langspeler. Twee minuten vlotte popmuziek met roffelende drums, goed gegrepen gitaarakkoorden en een tekst die de geheimen niet gemakkelijk prijs geeft.

Titelnummer ‘Modern Pressure’ volgt en barst uit de voegen door sitars en andere ‘world’ invloeden. En natuurlijk zijn The Beatles dan dichtbij en klinken de teksten af en toe gekopieerd uit de tijd dat Bob Dylan nog verstaanbaar zong. Het noemen van invloeden doet geen recht aan het talent van Romano. Met het grootste gemak vlecht hij muzikale geschiedenis in de origineel klinkende muziek die hij maakt.

Twaalf nummers op deze release. Modern Pressure is opnieuw een prima album van een talentvolle veelschrijver. Zonder enige twijfel zal Daniel Romano in de loop van volgend jaar met nieuw werk op de proppen komen. Modern Pressure kan dan in de kast worden gezet bij dat groeiende rijtje tijdloze schijfjes. (New West Records)

Maandag 4 september in Paradiso Noord. Zaal open 19:00, Voorprogramma 19:30, Hoofdprogramma 20:30