TG Swampbusters, Swamp Rock Country Blues

Positieve recensies voor een debuut kunnen verlammend werken bij het moeilijke tweede album of de beslissende derde release. Debuut Swamp Tooth Comb van Tim Gibbons (TG) Swampbusters bevatte negen nummers en leverde in 2015 goede kritieken van de pers op. TG speelt al tientallen jaren bluesrock en verschiet niet van de verhalen. Hij speelde in The Shakers en The Trouble Boys en kent het klappen van de zweep. Het enige smetje op het debuut van zijn groep Swampbusters is de lengte van de plaat. Er staan maar negen nummers op, niet eens genoeg voor een middagconcert in een lokale platenzaak.

Voor opvolger Swamp Rock Country Blues heeft TG de pen diep in de geschiedenis van de bluesrock gedoopt. Twaalf nummers en de titels laten horen waar de muziek gemaakt is en op welke momenten de nummers vertolkt mogen worden. Opener Honky Tonk Song heeft de aarzelende openingsmaten, de zuigende mondharmonica en de rollende drum die het nummer op gang brengt. Five Minutes Past Midnight volgt. Het is vijf minuten na middernacht, de avond is vol passie, de fles staat onder tafel en de restanten van een ijsblokje dansen door het halfvolle glas. Whiskey Woman serveert het drankje, The Devil Gets His Due is het onderwerp van gesprek, Baby Sin is de gedachte aan later die ochtend en She Gave Me The Blues is het nummer dat onder de hersenpan en de broekriem een plek zoekt.

TG Swampbusters is een trio dat de tijd neemt voor de nummers. Elk nummer komt rustig op gang, de ritmesectie zoekt even naar de maat en TG gespt zijn gitaar op of maakt de  mondharmonica vochtig. Een eerste couplet, het refrein volgt en de luisteraar is onderweg met de groep. Twaalf nummers en twaalf keer is het prijs. Swamp Rock Country Blues is geen album voor een avond dampende en bezwete rock. TG Swampbusters spelen warme, lome bluesrock op de juiste moerastemperatuur. Swamp Rock Country Blues is een heerlijk tweede album van een trio dat de Nederlandse podia zou mogen verwarmen. (Booze Records)