Ad Vanderveen, Worlds Within

Ad Vanderveen is nu 60 jaar oud en is al 40 jaar actief in de muziek. Met de prachtige CD ‘Worlds within’ is hij aan zijn 30e (!!) CD met eigen liedjes toe. Bij gelegenheid van zijn voorlaatste folky CD, ‘ schreef ik: ‘Ad Vanderveen staat voor constante topkwaliteit. Hier is hij sterker dan ooit door de verrassend prima samenwerking met alleskunner Rene Kaaij. Een CD om in je hart te sluiten. En – door de ‘Requests revisited’ bovendien een leuke kennismaking met het eerdere werk van Ad, een flink aantal van de nummers op deze CD is niet meer verkrijgbaar in de originele versie!’. Behalve de ingetogen folky kant kent Ad een bluesy en rockende kant, aanvankelijk met zijn groep ‘The O’Neils’ en vorig jaar met zijn ‘Stellar Cellar Band’, rockend met als voorbeeld Neil Young. Maar op de poëtische en ingetogen folk Cd ‘World within’ is de rock ver weg, maar de folk dichtbij. De als altijd prachtige klankkeur van Ad’s folk CD’s wordt op de nieuweling op aangename wijze aangevuld met trombone, bastuba en fluit, waardoor invloeden uit de jazz en de klassieke muziek te bespeuren zijn. En Rene Kaaij is wederom van de partij en dat is een grote meerwaarde (piano, hammondorgel, accordeon en drums) en verder horen we Kersten de Ligny op de harmony vocalen. Ad zelf speelt gitaar, mondharmonica en banjo en de rest van de hulp is op bas (o.m. producer Pete Fisher) en drums. Alle liedjes zijn van Ad, in zijn teksten is hij meer poëtisch dan ooit. In ‘Sinking in doubt’ bijvoorbeeld: ‘Sinking in doubt, sinking in doubt, if there was a rope I would pull me on out. If there was one thing this whole life’s about it’s keeping from keeping from sinking in doubt’ en in ‘Mystery’: ‘And you would listen, if words could tell you, you would show me what eyes can see. And you would ring a bell, but we knew all too well that love will always be a mystery’. Ad is hier in topvorm, de songs zijn werkelijk adembenemend mooi vormgegeven, de zang is schitterend. Topproduct van eigen folkbodem. (Songsense Music)