Kaurna Cronin, Euphoria Delirium & Loneliness

Het klassieke verhaal van twee ouders onderweg en een jongetje dat met grote ogen continue nieuwe indrukken opdoet. Reizen is omgaan met de lusten en dealen met de lasten van het onderweg zijn. Tijdens het rondtrekken leert de jonge Kaurna Cronin diverse muziekinstrumenten bespelen.

Jaren later reist Kaurna Cronin zelf door Australië, waagt de overstap naar Europa en speelt in vele  zalen, maakt muziek in elke kelder en musiceert voor de dagelijkse maaltijd op menige straathoek. Deze avonturen leveren regelmatig nummers op. De afgelopen jaren brengt Cronin jaarlijks nieuw materiaal uit. Pistol Eyes is een EP uit 2013, Glass Fool is het debuutalbum in 2015 en Southern Loss verschijnt in 2016. Daarnaast zijn er een aardig aantal singels in allerlei formats. Cronin houdt zijn publiek graag op de hoogte.

Euphoria Delirium & Loneliness verschilt niet veel van eerdere releases. Cronin maakt vederlichte country pop, doet dat graag akoestisch en laat zich begeleiden door een ritmesectie en soms wat extra percussie. De invloeden van Bob Dylan en Paul Simon worden vaak genoemd bij het beluisteren van zijn werk. De twee iconen klinken af en toe door in de liedjes van de Australiër. Elke vergelijking gaat verder mank. Cronin heeft niet de pen van Dylan en niet de tempowisselingen van Simon.

Op dit album tien liedjes. Negen keer is er een nummer van de bard uit Adelaide te horen. In het laatste nummer waagt hij zich aan It’s A Heartache. Het nummer geschreven door Ronnie Scott en Steve Wolfe is een hit geworden in de versie van Bonnie Tyler. De gruizige, rauwe stem van de Amerikaanse zangeres geeft het nummer extra kracht en emotie. De wat vlakke stem van Cronin past niet bij het klassieke nummer. It’s A Heartache is een verkeerd gekozen cover en misstaat op deze langspeler. Euphoria Delirium & Loneliness van Kaurna Cronin bevat negen aardige country folk liedjes en een volledig verkeerd gekozen cover. (Songs & Whispers)