William The Conqueror, Proud Disturber Of The Peace

Een debuut waar al een tijdje naar werd uitgekeken. De drie Engelse muzikanten in William The Conqueror timmeren stevig aan een eigen weg en doen dat met verve. Elk optreden levert mooie recensies en het was wachten op studiomateriaal. Proud Disturber Of The Peace is een zeer, zeer overtuigend eerste album.

Blues, indie, Americana, country, folk of gewoon rock. Elk label past de leden van William The Conqueror. Harry Harding, Naomi Holmes en Ruarri Joseph zijn multi-instrumentalisten. Op het podium geeft dat een meer dan aardige dynamiek, in de studio is er sprake van muzikale luxe die bij een eerste beluistering van het nieuwe materiaal opvallend is.

Singel ‘In My Dreams’ verschijnt eerder dit jaar en is de opener van de plaat. De sound is rustig, rockend en soepel. Bijna akoestische countryrock met een heerlijk bas loopje. Na ruim vier minuten is het nummer voorbij en is er de keuze voor het tweede nummer of de repeat knop. Nog maar een keer luisteren en de verbazing voelen groeien. ‘In My Dreams’ klinkt verraderlijk gemakkelijk en is toch een track met heerlijk kleine verrassingen. De luisteraar ontdekt elke vier minuten nieuwe verrassende muzikale details. Er wordt bij de muziek van William The Conqueror zelfs soms over grunge gesproken en zo voelt het ook. Het nummer ademt spanning, maar het trio brengt het liedje naar een rustig einde.

De carrière van William The Conqueror kent een langzame maar zeer positieve ontwikkeling. De buzz rond de groep is groot en het trio wordt veel uitgenodigd om als voorprogramma op te treden. De groep heeft getekend bij Loose Music en dat is het thuis van Courtney Marie Andrews, Sturgill Simpson, Andrew Combs, The Handsome Family en Danny And The Champions Of The World. Voorwaar een fraai gezelschap. In de studio was het soms wat moeilijk zoeken naar de beste opname van de nummers voor het debuutalbum. Omdat de groep drie muzikanten telt die op zeer veel verschillende instrumenten uit de voeten kunnen, is de groep in staat om elke take van een nummer anders te laten klinken.

“Recording it was like an endurance test; going balls to the wall every take trying to find an extra gear when you’re already at your limit,” vertelt Harry Harding. “You’ve got no choice but to commit, which relates to the song too I guess.”

Dat commitment is tien keer te horen op dit zeer, zeer fraaie debuut. Enig minpuntje is dat de groep in elk nummer ingehouden speelt. Nergens gaat de gashandel helemaal open. Het is alsof William The Conqueror dat geluid, die versies van de nummers bewaart voor optredens op de Nederlandse podia. William The Conqueror op de Nederlandse planken, dat worden fantastische optredens! (Loose Music)