Frankie Chavez, Double Or Nothing

Soms moet je ergens snel werk van maken, als er iets moois aan je neus voorbij is gegaan. Zo is het in het dagelijkse leven, maar zeker ook als je een independent muziekmagazine beheerd. De CD van Frankie Chavez, Double Or Nothing, verscheen in mei van dit jaar. Hoewel ik Family Tree (2012) lauwerde omdat Chaves toen in staat bleek traditionele muziek eigentijds te laten klinken, stoof de opvolger daarvan Heart & Spine (2014) en nu dus bijna ook Double Or Nothing aan deze kroegdeuren voorbij.

Frankie Chavez afkomstig uit Portugal strekt zijn eigenzinnige kijk op blues en rock op Double Or Nothing gewoon door. Het bijzonder aan deze plaat is dat je mogelijk met de opener My Religion op het verkeerde been wordt gezet. De eerste single is het meest melodieuze stukje die je op deze plaat zult tegenkomen. Terwijl er een stevige Chris Isaak wind waait hoor je Chaves een duet doen met Poli Correia (Sam Alone). Even daarna gaan we in galop door met Whatever Happened To Our Love. Het daarop volgende Time For A Change sluit qua thematiek naadloos aan. Muzikaal gooit Chavez het over een Pink Floyd jaren zeventig boeg. Een ander opvallend stukje muziek hoor je in Sliding Donnie. Het opzwepende gitaarwerk in dit instrumentale stuk bereikt een ultieme climax. Raakte ik in het verleden bij King Crimson wel eens het spoort bijster, Chaves stuurde mij compleet het bos in. Het staat allemaal in schril contrast met de titeltrack, die daarop volgt, en het country deuntje By The Banks Of This Old River. Even blijven hangen wordt beloond. Chavez plays the acoustic blues in een hidden track.

Double Or Nothing is vooral een erg afwisselende plaat geworden waar ik dus niet meer van op kijk. Zeker geen alledaagse kost. Chavez klink volwassen en vooral zelfverzekerd. Tekstueel thema’s sluiten aan bij de soms vindingrijke muzikale composities die een mix zijn van alt country, blues rock en folk. (Search Records)