Dale Boyle, Gasoline

Prachtig hoesje. Een klassieker uit de vorige eeuw, een auto die in elke straat door iedereen zou worden nagekeken. En dan een foto die veel meer dan veertig jaren oud lijkt. Dale Boyle gaat ver terug in de tijd om zijn nieuwe muziek te presenteren. “Gasolline” is een EP, vijf nummers slechts en het schijfje opent met het titelnummer. ‘Gasoline’ is een heel gewoon klinkend, heel erg goed nummer. Americana met precies de juiste shots rock ‘n’ roll en blues. Zo’n nummer met alle ingrediënten om klassiek te worden.

Het is even geleden dat er nieuwe muziek uitkwam van Dale Boyle. Het laatste teken van leven van was ‘Come Christmas Time’ in december 2015. Een singel voor onder de kerstboom, niet meer en niet minder.

Debuut “In My Rearview Mirror” verscheen in 2004 waarna er een gestage rij releases van singels en albums was. De laatste jaren was het opmerkelijk stil. “Gasoline” verbreekt die stilte. “West-Island, Montréal roots rock,” noemt Boyle zijn muziek. Voor een flink deel klopt dat op de in 2017 verschenen EP. Opener ‘Gasoline’ is na twee keer draaien niet tussen de oren weg te krijgen, ‘All Gone Now’ is een verfrissend uptempo nummer over het verlies van geld. Misschien is het geld wat gemakkelijk uitgegeven, het levert een prima track op. Afsluiter ‘Hard Luck Town’ verhaalt over pech in een stadje en de weg naar een volgende plek voor meer geluk. Het is een nummer voor de reiziger en de luisteraar maakt een stuk van de muzikale reis mee. Boyle vertelt op boeiende wijze de gebeurtenissen.

Blijven twee nummers over. ‘Heart Of Gold’ is een te gemakkelijk gekozen cover van Neil Young en voegt niets toe aan het origineel. ‘My Birmingham’ is een lied over afscheid van geboortegrond. Het is zo’n nummer waarbij elke luisteraar eigen herinneringen heeft. Bij Boyle is het ditmaal een track waarvan hij er met gemak twaalf of meer in een dozijn musiceert. ‘My Birmingham’ is niet het hoogtepunt van de EP, om het kort samen te vatten.

“Gasoline” telt vijf tracks. Boyle kwam voor het laatst met een volledig album in 2012.
“Throwback” telde tien nummers. Natuurlijk heeft de Canadees de afgelopen jaren hier en daar meegewerkt aan songs van anderen, maar de fan had gehoopt op meer dan vijf nieuwe liedjes. “Gasoline” is mogelijk de aanloop naar een volledige langspeler met dertien, veertien, liefst vijftien nieuwe nummers. Voor dit moment is deze EP een behoorlijk goed smakend zoethoudertje, maar niet de fonkelende release waar de fans op wachten. (Independent)