Viper Central, The Spirit Of God & Madness

Viper Central is een vijfkoppige band uit Vancouver, Canada. Ze begonnen als bluegrass band, hetgeen op de debuut CD, ‘The devil sure is hard to please’ (2008), goed te horen is. Na het debuut is de groep gaan experimenteren. Eerst werd een pedal steel toegevoegd, daarna kwamen o.m. invloeden van western swing, gypsy music en meer wereldlijke zaken door. Met ‘The spirit of God & madness’ (ondertitel: ‘A new collection of songs from the West Coast of Canada’ brengt de groep een prachtig doordacht werkstuk naar buiten, waarop de vijf groepsleden (fiddle, gitaren/banjo, bas/gitaar, steel gitaar/dobro en mandoline/tenor gitaar) in enkele nummers steun ontvangen op orgel, blazers, harmonica, piano en drums.

De basis is hun inmiddels eigen invulling van bluegrass – luister als voorbeeld naar het heerlijke nummer ‘I won’t be left behind’ waarop de mandoline een zinderende hoofdrol speelt en de aangename en heldere stem van frontvrouw Kathleen Nisbet ons betovert. Of ook het instrumentaaltje ‘Devil’s reel’ (traditional), een korte showcase voor de fiddle van Nisbet, het daaropvolgende vocale (plus bas, fiddle, mandoline, banjo) ‘Devil’s string’ en het daar weer op volgende instrumentaaltje ‘Bloodvein breakdown’ (een cover, geschreven door de Canadese fiddle-legende Reg Bouvette). De verrassende snelle bluegrass-afsluiter tenslotte is een cover van Gram Parsons’ overbekende ‘Luxury Liner’. De overige 11 songs zijn originals, waarbij Nisbet de voornaamste songwriter is.

Viper Central is voor mij een enorme prettige verrassing. Bluegrass met leuke externe invloeden, gebracht met een grote muzikaliteit en dito enthousiasme. (Independent)