David Luning, Restless

David Luning, afkomstig uit Californië, is een jonge singer-songwriter met een volwassen stemgeluid met een rasperig randje eraan. Een jaar of vier jaar geleden liet Luning, nagenoeg geruisloos zijn in eigen beheer uitgebrachte debuut CD Just Drop On By in de schappen zetten. Hoewel het liedjes schrijven hem ogenschijnlijk gemakkelijk afging verscheen begin dit jaar in Amerika pas de opvolger Restless. Luning bivakkeert tegenwoordig op het independent label Blue Rose Music. Op dat label zitten o.a. ook Jackie Greene en Steve Forbert. Je zou je kunnen afvragen waarom wij nu pas toekomen aan de bespreking daarvan in deze kroeg? Distributie, meer wil ik er niet over kwijt.

Restless bevat twaalf heerlijk opgepoetste countryroots pop nummers met een hoge melodie factor. Je zou niet verwachten dat deze knaap uit de Amerikaanse deelstaat Sonoma County, Californië komt en mensen als John Prine en Townes Van Zandt adoreert. De liedjes op deze plaat snijd universele thema’s als liefde en de acceptatie van het echte leven aan. Gematigd genieten van de dingen die dagelijks de revue passeren zoals in de single Driftin’ en Be Like Gold. Ain’t Life A Beautiful Thing en Restless Wanderer zijn twee reflecterende liedjes. Beide kanten van het beroemde kwartje worden belicht. Welke kant valt het op. “Too much is mostly to little” lijkt de boodschap te zijn. Prachtig! Luning trekt alle registers open in het onheilspellende Bet It All On Black en In Hell I Am. Ga er maar even voor zitten zou ik zeggen.

Restless is een opvallende CD binnen het grote aanbod in het genre. Niets is mij vreemd alles al een keer gehoord en toch opvallen. Kon, zelfs na meerdere draaibeurten, nog steeds niet de vinger erop leggen waarom ik daar zo over denk. Oordeel zeker zelf is het beste advies. Zeker niet links laten liggen is devies. (Blue Rose Music)