Rubén Gonzalez, introducing …Rubén González

We gaan zo’n 20 jaar terug in de tijd. In 1997 bracht ‘dé ontdekker van mooie muziekculturen uit de hele wereld’ Ry Cooder zijn legendarische ‘Buena Vista Social Club’ uit met daarop muziek uit de rijke Cubaanse cultuur, de ´Son´ muziek.  Het werd een wereldsucces en met name een (te) laat eerbetoon aan een aantal geweldige musici van dit Caribische eiland. Een daarvan was de toen 77-jarige pianist en componist Rubén González. González had het jaar ervoor zijn solo-debuut-CD uit kunnen brengen en die CD wordt nu, na 20 jaar, opnieuw uitgebracht met een paar ‘Extended versions’ en een nog niet eerder uitgebracht nummer (het prachtige improvisatiestuk ‘Descarga Rubén y Cachaito’). Al met al meer dan een uur heerlijke muziek. Behalve de intrigerende piano van Rubén horen we staande bas (belangrijk!), fluit en trompet naast ritme-instrumenten als bongo’s, conga’s, timbales en guiro. De nummers zijn gedeeltelijk door Rubén zelf geschreven, zoals de boléro ‘Melodía Del Río’, ‘Tumbao’ en ‘Como siento yo’. Bekende nummers zijn ‘Cumbanchero’ (trompet en koorzang), ‘Siboney’ (ooit door Connie Francis bekend geworden). Mijn favoriet is de lange (bijna 10 minuten) versie van ‘Almendra’, waarop Rubén naar hartelust improviseert. Volgens de legende werd het album destijds vrijwel zonder repetities opgenomen, twee dagen nadat ´Buena Vista Social Club´ was afgerond met een aantal van dezelfde musici. Een ‘live’ opname derhalve.

Twintig jaar na de hype van de ‘Bueno Vista Social Club´ is er nu opnieuw de gelegenheid om je te laten onderdompelen in de subtiele Cubaanse muziek van een van de muzikale grootheden van dat eiland. Rubén González overleed in 2003. (World Circuit)