Arlan Feiles, Stranger

Dallas Buyers Club was in 2013 een belangrijke film voor Arlan Feiles. De producenten van de met Oscars behangen film wilden nummers van de troubadour uit Matawan, New Jersey voor de soundtrack. De muziek van Arlan Feiles was al eerder in diverse televisieseries en films te horen. De Amerikaan slaagt er telkens in muziek te schijven, die het beeld ondersteunt en plezierig in het gehoor ligt van de kijker. De uitnodiging om mee te werken aan Dallas Buyers Club was een hoogtepunt in de carrière van Feiles.

De Amerikaan is niet alleen muzikant, hij is ook een voorvechter voor gelijke rechten, activist voor een goed klimaat en politiek actief. Zijn voorkeur ligt niet bij de huidige president Donald J. Trump, dus voorlopig is er geen gebrek aan inspiratie voor politiek beladen teksten. De blunderende bewoner van Het Witte Huis levert bijna dagelijks kopij!

Arlan Feiles is een man met vele verhalen en deze zijn deels terug te vinden in de nummers op zijn nieuwe langspeler “Stranger”. Beïnvloed door grootheden als Phil Ochs, Ritchie Havens en Randy Newman heeft Feiles van de invloeden en de verhalen die hij wil vertellen een eigen stijl americana gemaakt. Daarbij is de wat hoge, bijna breekbare stem gemakkelijk herkenbaar. Feiles schrijft zijn nummers op gitaar of piano en bij al zijn liedjes valt bij elke beluistering het gemak op waarmee hij de songs vertolkt.

Natuurlijk besteedt Feiles aandacht aan de perikelen rond de Dakota Pipeline. In de song ‘Anthem’ steunt hij de indianen die hun grondgebied willen bewaken en niet willen kwijt raken aan rijke vriendjes van de president. Hij neemt stelling tegen Trump die contracten en afspraken met nonchalante pennenstreken van tafel veegt. In ‘Ghost Of Our Lovers’ zingt hij een duet met Stacey Smith. Na beluistering van het liedje is een zoektocht naar meer songs van Smith logisch.

In ‘Workers United’ stelt Feiles zich opnieuw achter de arbeiders op. Er is slechts een weg en die leidt naar goede en rechtvaardige arbeidsvoorwaarden. Illegale vluchtelingen verdwijnen in circuits rond louche werkgevers en dat moet stoppen. ‘Mexico’ is een nummer op gitaar en piano. Feiles zingt een ode aan het land en wil van geen muren of grenzen weten. ‘Anthem’ is voor elke moedige Amerikaan. Landgenoten met het hart op de juiste plek worden toegezongen om te blijven werken aan een eerlijke en sociaal juiste maatschappij. ‘My Sweet Rose’ is een liefdesliedje over de strijd van de liefde en de overwinning van de ware gevoelens. In ‘Angels Among Us’ zit Randy Newman even achter de piano. Na een wonderlijk mooi intro komt Feiles bij de engelen die hij wil bezingen.

“Stranger” telt op het fysieke product slechts negen nummers. Gelukkig is het een album dat na talloze draaibeurten geen moment verveelt. (Not-Pop Records)